Menu
En Taliban-soldat undersøker et hus i Kabul som tilhørte IS som ble ødelagt i et angrep på den jihadistiske bevegelsen i februar. Foto: Ebrahim Noroozi / AP / NTB

Taliban-guvernør drept i eksplosjon

Talibans guvernør i den afghanske Balkh-provinsen ble torsdag drept i en eksplosjon på kontoret sitt, ifølge politiet.

Av NTB | 09.03.2023 10:35:37

Kriminalitet og rettsvesen: Muzammil er en av de høyest rangerte talibanere som er drept på denne måten siden Taliban kom tilbake til makten i Afghanistan i august 2021.

– To personer, blant dem guvernøren i Balkh, Mohammad Dawood Muzammil, ble drept i en eksplosjon i morges, sier polititalsmann Asif Waziri.

Han sier det fortsatt er uklart hvordan eksplosjonen skjedde, mens guvernørens talsmann Zabihullah Mujahid skylder på «fiender av islam».

Attentatet skjedde dagen etter et møte med Taliban-ledere fra Kabul som var kommet til Balkh for å drøfte et større irrigasjonsprosjekt.

Den omfattende volden i Afghanistan ble kraftig redusert etter at Taliban tok makten, men den siste tiden er sikkerheten igjen blitt verre etter flere dødelige IS-angrep, blant annet i Mazar-e-Sharif i Balkh.

I januar ble minst ti mennesker drept da en selvmordsbomber fra IS sprengte seg i lufta like ved utenriksdepartementet i Kabul.

I desember ble fem kinesere såret da væpnede IS-krigere stormet et hotell i byen, og IS påtok seg ansvaret også for et angrep på Pakistans ambassade og et angrep på den russiske ambassaden der to russiske ansatte ble drept.

Taliban og IS står for samme strenge sunnimuslimske ideologi, men IS kjemper for et globalt «kalifat» mens Taliban er mest opptatt av bare å styre Afghanistan.

Muzammil ble først utnevnt til guvernør i Nangarhar-provinsen, der han var kjent for å lede kampen mot jihadistene i IS. I fjor ble han flyttet til Balkh.

IS er blitt den største trusselen mot Taliban-styret siden i fjor og har stått bak angrep både på afghanske sivile og utenlandske interesser.

(©NTB)

Flere nyheter: