Menu
Taiwan viste tirsdag fram flere typer droner, blant dem en bærbar angrepsdrone som kan benyttes mot mål inntil 10 kilometer unna. Foto: AP / NTB

Taiwan viser fram nyutviklet angrepsdrone

Taiwan viste tirsdag fram landets første bærbare angrepsdrone, lik den amerikanske Switchblade-modellen Ukraina benytter mot russiske styrker.

Av NTB | 14.03.2023 12:34:17

Krig og konflikter: Taiwans drøyt 23 millioner innbyggere frykter en kinesisk invasjon, og sabelraslingen over Taiwanstredet har økt de siste årene.

Tirsdag viste National Chung-Shan Institute of Science and Technology (NCSIST), som er underlagt Taiwans forsvar, en nyutviklet angrepsdrone som bærer stor likhet med USAs Switchblade 300-modell.

Dronen er liten nok til å kunne fraktes av en person, kan ifølge NCSIST holde seg i lufta i 15 minutter og har en rekkevidde på 10 kilometer.

– Den er effektiv i angrep nær kysten vår, legger han til.

Taiwan utvikler også en ny generasjon såkalte selvmordsdroner, angrepsdroner som kan benyttes mot mål på lengre avstand, opplyste Chi.

Kina og Taiwan har vært atskilt siden 1949 da kommunistene vant den kinesiske borgerkrigen og overtok makten på fastlandet. De beseirede nasjonalistene søkte tilflukt på øya Taiwan.

I praksis har Taiwan fullt selvstyre, men Kina insisterer på at Taiwan skal underlegges Beijing og har truet med å invadere øya hvis den formelt erklærer selvstendighet.

USA anerkjente i 1979 Taiwan som en del av «ett Kina» og brøt de diplomatiske forbindelsene med landet, men fortsatte med det militære, økonomiske og kulturelle samarbeidet.

Norge har også sluttet seg til den såkalte ett-Kina-politikken og har ikke diplomatiske forbindelser med Taiwan.

– Ettersom den er lett og bærbar så er den som en flygende granat, sier Chi Li-pin i NCSIST.

Taiwan var medlem av FN til 1971, da FNs hovedforsamling vedtok at Folkerepublikken Kina skulle overta Taiwans sete i forsamlingen.

(©NTB)

Flere nyheter: