Menu
Kinesiske skip deltar i øvelser i Taiwanstredet. Taiwans forsvarsdepartement melder mandag at det igjen er flere titalls kinesiske fly og flere krigsskip rundt øya. Foto: CCTV via AP / NTB

Taiwan melder om kinesiske fly og krigsskip i nærheten av øya

Det taiwanske forsvarsdepartementet melder om at 59 kinesiske fly og 11 krigsskip har nærmet seg øya.

Av NTB | 10.04.2023 06:24:03

Politikk: Kina startet militærøvelser rundt Taiwan lørdag, og de skal vare i tre dager. Det skjer etter at Taiwans president Tsai Ing-wen besøkte kongressleder Kevin McCarthy i USA tidligere i uken. Kina fordømte besøket.

Den kinesiske kringkasteren CCTV meldte søndag at Kina har gjennomført øvelser som simulerte angrep mot konkrete mål på Taiwan. Mandag heter det at hangarskipet Shandong var involvert i øvelser der jagerfly med skarp ammunisjon igjen gjennomførte «simulerte angrep».

Nesten samtidig meldte den amerikanske marinen at destroyeren USS Milius har seilt gjennom farvann Kina har gjort krav på i Sør-Kinahavet i det som kalles en «navigasjonsfrihetsoperasjon».

Videre heter det at skipet passerte nære Spratlyøyene, som både Kina, Taiwan, Filippinene, Vietnam, Malaysia og Brunei gjør krav på.

Taiwan har i praksis fullt selvstyre, men Kina insisterer fortsatt på at øya skal underlegges kinesiske myndigheter og har truet med å invadere den hvis Taiwan formelt erklærer selvstendighet.

Tidligere søndag opplyste amerikanske myndigheter at USA følger nøye med på Kinas militærøvelser rundt Taiwan.

(©NTB)

Flere nyheter: