Menu
Teamsjef, Jens Haugland og Alexander Kristoff kan få en gullkantet sjanse. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Sykkeltopper bekrefter: Sjokkfusjon kan gi Uno-X gullkantet sjanse neste sesong

Den bebudede superfusjonen med sykkellagene Jumbo-Visma og Soudal Quick-Step kan gi Uno-X automatisk invitasjon til samtlige World Tour-ritt neste sesong.

Av NTB | 03.10.2023 15:32:33

Økonomi og næringsliv: Det fremgår av en uttalelse fra Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) tirsdag. Der skisseres det mulige konsekvenser av sjokksammenslåingen som kan være på trappene i internasjonal sykkelsport.

UCI skriver at dersom Jumbo-Visma og Soudal Quick-Step fusjonerer, vil det oppstå en situasjon der en av de 18 faste lisensene i World Tour-sirkuset plutselig er ledig. Ifølge forbundet vil dette ikke løses ved at et annet lag overtar denne.

I stedet vil det neste sesong kun være 17 lag på World Tour-nivået, samtidig som at antall lag fra nivået under som får innpass på øverste hylle økes fra to til tre. De tre plassere tildeles med utgangspunkt i opptjente poeng på rankingen i inneværende sesong.

Lotto-Dstny, Israel-Premier Tech og Uno-X innehar i øyeblikket de tre øverste plassene på den nevnte listen.

Det norske laget vil ikke kunne passere Israel-Premier Tech i tiden som kommer, all den tid det er få ritt igjen av sesongen. Nå kan imidlertid tredjeplassen likevel vise seg å bli gull verdt.

Dersom fusjonen mellom Jumbo-Visma og Soudal Quick-Step skulle bli bekreftet, kan det norske laget i kraft av denne posisjonen få en automatisk invitasjon til samtlige ritt på øverste nivå i 2024. Det betyr blant annet deltakelse i både Giro d’Italia, Tour de France og Vuelta a Espana.

I normale fall, der kun de to beste prolagene på rankingen får en slik invitasjon, er Uno-X avhengig av et wildcard til blant annet treukersrittene. Slik var det denne sesongen.

Soudal Quick-Steps fargerike teamsjef Patrick Lefevre varslet før helgen at en endelig beslutning rundt fusjonen med Jumbo-Visma ville bli tatt i begynnelsen av denne uken. Så langt foreligger ingen avklaring.

Det er Edvald Boasson Hagens arbeidsgiver TotalEnergies som ligger nærmest Uno-X på rankingen av de øvrige prolagene. I forrige uke økte imidlertid det norske laget avstanden til sin nærmeste forfølger med nærmere 200 poeng som følge av gode resultater i flere ritt.

Også denne uken er Uno-X på startstreken flere steder i jakten på å øke poengfangsten ytterligere.

(©NTB)

Flere nyheter: