Menu
Mathieu van der Poel er villig til å ta risiko. Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP / NTB

Sykkelstjerne etter Baskerland-dramaet: – Rytterne er selv den største faren

Mathieu van der Poel sier rytternes vilje til å ta stor risiko utgjør den største risikofaktoren i internasjonal sykkelsport. Selv vil han ikke bremse mer enn nødvendig.

Av NTB | 06.04.2024 07:33:01

Medisin og helse: Den seiersvante nederlenderens uttalelser falt dagen etter at en rekke av sykkelsportens største stjerner ble ofre for en stygg massevelt i Baskerland rundt. Danske Jonas Vingegaard er blant dem som ligger på sykehus med omfattende skader.

Søndag er Mathieu van der Poel favoritt til å vinne prestisjetunge Paris-Roubaix, rittet som har fått tilnavnet «Helvete i nord» med bakgrunn i utfordringene og farene rytterne møter.

Van der Poel har ingen planer om å senke farten på sykkelen mens han skal forsøke å forsvare fjorårets triumf på velodromen i Roubaix. Selv ikke om det kan være farlig.

– Jeg tror at rytterne selv er den største faren i sykling. Vi tar stor risiko, og det er hovedproblemet. Alle ønsker å være i front av feltet på samme sted, og det er ikke mulig, sier nederlenderen ifølge Reuters.

– Vi kan endre på mye for å forsøke å gjøre ting bedre, men det blir aldri helt trygt, legger han til.

Før rytterne entrer brosteinspartiet i den beryktede Arenbergskogen er det lagt inn en sjikane (krapp sving) som et sikkerhetstiltak. Den skal tvinge syklistene til å bremse opp før de legger ut på det 2,3 kilometer lange partiet med krevende underlag.

I tidligere utgaver av løpet har det ofte skjedd krasjer fordi rytterne kjemper hardt om å være først inn i Arenbergskogen.

Van der Poel er ikke spesielt begeistret for endringen arrangørene nå har gjort. For noen dager siden la han ut en video på X av sjikanen og spurte om den var ment som en spøk.

– Jeg synes det er bra at de prøver å gjøre noe. Men etter min mening er det ikke riktig løsning, og det er heller ikke smart å gjøre endringen en uke før løpet, sier nederlenderen nå.

– Det er selvsagt et av de farligste stedene i løpet av hele sesongen, så det er bra at de tenker på å endre det. Men for meg er ikke alltid en endring det beste å gjøre, fortsetter van der Poel.

Selv om rytterne ifølge van der Poel utgjør den største faren, planlegger han ikke å endre egen taktikk i rittet.

– Rytterne er som sagt hovedproblemet, men jeg er også med på det selv. Skal du vinne, må du være der alle ønsker å være i de avgjørende øyeblikkene, sier nederlenderen.

Han ladet opp til Paris-Roubaix med en råsterk seier i Ronde van Vlaanderen.

Foran søndagens Paris-Roubaix har arrangørene etter ønske fra rytterforeningen CPA forsøkt å gjøre den brosteinsbelagte klassikeren mindre farlig.

Han anslår at man som rytter fort kan miste et halvminutt dersom man kommer fram til sjikanen etter de fem-ti fremste rytterne.

(©NTB)