Menu
Verdensener Iga Swiatek med trofeet etter å ha vunnet kvinnefinalen i Roland-Garros. Foto: Aurelien Morissard, AP / NTB

Swiatek nedkjempet Muchova i finalen – vant Roland-Garros for tredje gang

Sensasjonskvinnen Karolina Muchova ga Iga Swiatek hard kamp i kvinnefinalen i Roland-Garros, men den polske verdenseneren vant turneringen for tredje gang.

Av NTB | 10.06.2023 18:09:02

Sport: 22-årige Swiatek så innledningsvis ut til å skulle utklasse motstanderen, men den 43.-rangerte og useedede tsjekkeren slo kraftig tilbake. Hun avgjorde 2. sett i sin favør og ledet tidlig i avgjørende sett før storfavoritten satte skapet på plass og ordnet seier 6-2, 5-7, 6-4.

Swiatek vant Roland-Garros også i 2020 (da turneringen under pandemien ble avviklet om høsten) og i fjor. Det hindret ikke at hun under seiersseremonien ristet trofeet så kraftig at lokket føk av.

– Jeg håper vi møtes i mange flere finaler, sa hun henvendt til Muchova, som gråt av skuffelse etter sin første Grand Slam-finale.

– Det har vært tre fantastiske uker i Paris. Jeg var så nær, men samtidig så langt unna. Sånn er det når man møter en av de beste, sa Muchova.

Muchova overrasket stort på sin vei til finalen, og i semifinalen slo hun ut den belarusiske verdenstoeren Aryna Sabalenka etter å ha avverget matchball på 2-5 i avgjørende sett.

Den 26-årige tsjekkeren kom til finalen med en fenomenal statistikk mot toppspillere. Hun vant alle sine fem tidligere kamper mot spillere rangert i topp tre i verden. Mot Swiatek skulle rekken bli brutt, men ikke uten kamp.

Det neste settet var innledningsvis nesten som det første. Swiatek brøt i første forsøk og ledet 3-0, denne gang etter et kvarter.

– Det føles som om Muchova spiller mot en menneskelig mur, sa tidligere toppspiller Greg Rusedski i BBCs sending.

– Swiatek ser ballen som om det var en fotball, sa Annabel Croft. Men snart skulle også Muchova gjøre seg fortjent til ros.

Plutselig var det full kamp igjen, og Swiatek merket presset. Da Muchova spilte seg til en bruddball på 4-4, dobbeltfeilet verdenseneren, og Muchova fikk sjansen til å serve hjem settet.

Swiatek svarte med et eget brudd, men ble så brutt igjen. I et severdig game med noen fantastiske ballvekslinger avgjorde Muchova til 7-5.

Swiatek svarte. Hun brøt tilbake og utlignet til 2-2. På 3-3 ble hun brutt igjen, men Swiatek brøt tilbake umiddelbart, og det sto 4-4.

Den polske verdenseneren avverget en bruddball før hun holdt serven til 5-4. Så siket hun det avgjørende bruddet og kunne juble for seier etter to timer og 46 minutter. Muchova dobbeltfeilet på matchballen.

Til å begynne med så det ut til å være rått parti. Swiatek brøt Muchovas serve i første forsøk, og allerede etter ti minutter ledet hun 3-0. Hun brukte 48 minutter på å vinne det første settet 6-2.

Swiatek hadde vunnet 53 av de 54 tidligere gruskampene hvor hun vant første sett. Det eneste unntaket var da Muchova slo henne i Praha i 2019. Tsjekkeren tente et håp om en reprise da hun ved hjelp av sitt første brudd utlignet til 3-3.

I avgjørende sett var det plutselig Muchova som herjet med motstanderen. Hun lot ikke Swiatek vinne et poeng før hun ledet 2-0 etter to blanke game.

(©NTB)