Svin med forhøyet D-vitamininnhold har gått til mat
Kjøtt fra cirka 2–300 griser som har spist fôr med forhøyet innhold av vitamin D, har gått til mat før feilen ble avdekket. – Ingen akutt helsefare, sier FHI.
Mattilsynet: – Selv om foreløpige beregninger viser at det ikke er akutt helserisiko knyttet til konsum, ser Mattilsynet alvorlig på at dette har skjedd, skriver Mattilsynet i en pressemelding.
Over 600 tonn egg ble torsdag tilbakekalt på grunn av risiko for høyt innhold av vitamin D, etter en feildosering i fôr til verpehøns og svin hos Felleskjøpet Agri.
Nortura informerte først Mattilsynet om at svin som har fått fôret ikke har gått til matproduksjon. Nå har Nortura opplyst at dette ikke er riktig.
– Cirka 2–300 svin som har spist fôret har blitt slaktet og gått til mat. Dette skjedde før feildoseringen med vitamin D ble avdekket, opplyser Mattilsynet.
Foreløpige vurderinger fra Nortura er at det ikke er noen helsefare knyttet til inntak av det aktuelle svinekjøttet, men Mattilsynet har bedt om en grundig redegjørelse om mattryggheten i løpet av søndag.
I påvente av denne redegjørelsen har Mattilsynet bedt om en vurdering fra Folkehelseinstituttet (FHI) om helsefaren. De har vurdert, basert på foreløpige beregninger, at det ikke er noen akutt helsefare knyttet til inntak av produktene fra dyrene, selv ved inntak av åtte måltider over en periode på to uker.
– Mattilsynet følger opp at dyrevelferd og mattrygghet ivaretas av de involverte aktørene. Dette skjer i tett dialog med aktørene som har ansvaret for dyr og produksjon. Vi ser alvorlig på saken og prioriterer den høyt i vårt arbeid, sier administrerende direktør Ingunn Midttun Godal i Mattilsynet.
Han forklarer at det har oppstått en misforståelse mellom Mattilsynet og Nortura som dreier seg om at noen av deres produsenter har griser som har fått skader og helseutfordringer av det feilproduserte fôret fra Felleskjøpet.
– Det er disse grisene som har blitt avlivet, og har ikke gått til mat, sier Tollefsen.
De har ikke informasjon om hvor eller i hvilke produkter svinekjøttet er brukt.
Pressesjef John Trygve Tollefsen i Nortura bekrefter at de vil gi Mattilsynet en grundig redegjørelse om dette søndag. Deres vurdering er at kjøttet er trygt å spise.