Menu
Sveriges regjering har gitt klarsignal for at det skal bygges to store havbaserte vindkraftparker i landet. Illustrasjonsfoto: Paul Kleiven / NTB

Sveriges regjering gir grønt lys for store havvindprosjekter

Sveriges regjering gir klarsignal for at det kan bygges to store havbaserte vindkraftparker utenfor kysten av Halland på den svenske vestkysten.

Av NTB | 16.05.2023 10:24:43

Vær: Beslutningen er tatt på tross av motstand fra miljøorganisasjoner.

Ifølge statsminister Ulf Kristersson har det vært vanskelige avveininger mellom miljø og klima.

– Lokale miljøinteresser må noen ganger vike for langsiktige klimainteresser, det gjelder ikke minst energiinteresser, sa Kristersson på en pressekonferanse tirsdag morgen.

Vindkraftparken Kattegatt Syd skal oppføres av Vattenfall, mens vindkraftparken Galene skal oppføres av OX2. De to parkene skal ligge utenfor Falkenberg og Varberg.

Myndighetene i Halland fylke har godkjent prosjektene, men tillatelsen er blitt klaget inn til en egen miljødomstol både av selskapene og miljøorganisasjoner. Mens selskapene vil ha bedre vilkår, vil organisasjonene at det rike dyrelivet i havet beskyttes.

Hvis domstolen sier nei, blir det ingen vindkraftparker, ifølge klima- og miljøminister Romina Pourmokhtari. Men basert på fylkesmyndighetenes vurdering regner regjeringen med at det kommer til å bli ja.

(©NTB)

Flere nyheter: