Menu
Røyk steg i morgentimene torsdag opp fra den svenske ambassaden i Bagdad. Foto: Ali Jabar / AP / NTB

Sveriges ambassade rasert i Bagdad

Demonstranter har rasert Sveriges ambassade i Iraks hovedstad Bagdad. Sverige har protestert, og Irak truer med å bryte de diplomatiske forbindelsene.

Av NTB | 20.07.2023 12:53:01

Politikk: Flere hundre personer deltok i stormingen av den svenske ambassaden onsdag kveld, og i morgentimene torsdag steg det røyk opp fra bygningen.

Irakisk opprørspoliti brukte vannkanoner for å spre demonstrantene, men store deler av bygningen skal være ødelagt i brannen.

De ansatte ved ambassaden er ifølge svensk UD i sikkerhet.

Finlands ambassade i Bagdad ligger innenfor de samme murene som den svenske, og de ansatte der ble sendt i tilfluktsrom alt onsdag kveld, forteller ambassadør Matti Lassila til nyhetsbyrået STT.

Det er uklart om demonstranter også har tatt seg inn i den finske ambassadebygningen.

Det skjedde i protest mot at svensk politi på nytt har gitt tillatelse til en markering i Stockholm, der det torsdag er varslet koranbrenning.

Også i juni tok noen titalls demonstranter seg inn i den svenske ambassaden i Bagdad. Det skjedde dagen etter en koranbrenning i Stockholm.

– Det som har skjedd, er helt uakseptabelt, og regjeringen fordømmer på det sterkeste disse angrepene, sier Billström.

– Irakiske myndigheter har en utvetydig plikt til å beskytte diplomatiske oppdrag og diplomatisk personell i henhold til Wien-konvensjonen. Det er åpenbart at de på alvorlig vis ikke har overholdt dette ansvaret, sier han.

– Den irakiske regjeringen har informert den svenske regjeringen gjennom diplomatiske kanaler om at enhver gjentakelse av hendelsen som involverer brenning av den hellige Koranen på svensk jord, vil gjøre det nødvendig å bryte de diplomatiske forbindelsene, heter det i en kunngjøring fra den irakiske regjeringen.

Svensk politi opplyser at sikkerheten i forbindelse med markeringen i Stockholm vurderes løpende, men at beslutningen om å tillate koranbrenning utenfor Iraks ambassade står ved lag.

Videre sier han at politiet gjør løpende vurderinger av situasjonen og risikofaktorer som kan påvirke sikkerheten.

– Angrep mot diplomatisk personell og utenriksstasjoner er et alvorlig brudd på Wien-konvensjonen, sier UDs pressetalsperson Mariken Bruusgaard Harbitz til NTB.

– Irakiske myndigheter har ansvaret for å beskytte diplomatisk personell og utenriksstasjoner, legger hun til.

Ifølge Reuters var det den mektige sjialederen Moqtada al-Sadr som på Telegram oppfordret sine tilhengere til å storme den svenske ambassaden.

Sveriges utenriksminister Tobias Billström kalte torsdag Iraks chargé d’affaires i Stockholm inn på teppet i svensk UD for å overlevere en formell protest på den siste stormingen av ambassaden.

Irakiske myndigheter truer på sin side med å bryte de diplomatiske forbindelsene med Sverige dersom torsdagens brenning av Koranen i Stockholm skjer som varslet.

Norge, som ikke har diplomatisk personell i Bagdad for tiden, fordømmer angrepet på den svenske ambassaden.

(©NTB)

Flere nyheter: