Menu
Svenske og estiske myndigheter tror skadene på datakabelen som går mellom landene, skyldes ytre påvirkning, sier Sveriges forsvarsminister Pål Jonson (foran). Foto: Stefan Jerrevång/TT / NTB

Sverige og Estland mener datakabel ble påført skader

Svenske og estiske myndigheter mener at datakabelen mellom landene som er blitt skadd, er utsatt for «fysisk påvirkning».

Av NTB | 19.10.2023 21:12:29

Politikk: Det er estiske myndigheter som har informert Sverige om deres vurdering. Svenskene stiller seg bak den. Landene mener også at skadene på datakabelen er forbundet med skader på den finsk-estiske gassrørledningen Balticconnector, og på en telekabel som går parallelt med den. De tre kablene ligger nær hverandre.

– Det bidrar til en allerede spent situasjon i Østersjøen. Vi har en tett dialog med Estland og Finland, sier Sveriges forsvarsminister Pål Jonson.

Han sier til TT at det svenske forsvaret torsdag er i området med fartøy og gjør undersøkelser. Det ventes svar fra undersøkelsene om ett døgn.

Jonson vil ikke utelukke at det er snakk om sabotasje.

Den skadde kabelen som går til Sverige, ligger i Estlands økonomiske sone. Skadene på kablene mellom Estland og Finland ble oppdaget 8. oktober. Den finske regjeringen har opplyst at skadene ble forårsaket av ytre påvirkning.

Tidligere torsdag ble det kjent at Nato styrker tilstedeværelsen rundt Østersjøen. Forsvarsalliansen satt opptrappingen i samarbeid med Balticconnector-ledningen.

Et russisk fartøy oppholdt seg i området da gassrørledningen ble skadd, skriver den finlandske avisa Helsingin Sanomat og viser til overvåkingstjenesten Marine Traffic.

Flere nyheter: