Menu
Sveriges statsminister Ulf Kristersson sier et riksdagsvedtak om Nato-innmelding kan fattes i løpet av noen uker. Nato-sjef Jens Stoltenberg forsikrer om at svensk og finsk medlemskap er en topprioritet for alliansen. Foto: Jonas Ekströmer / TT / NTB

Sverige kan vedta Nato-medlemskap i løpet av mars

Sveriges statsminister Ulf Kristersson sier Riksdagen i løpet av mars kan vedta forslaget om svensk Nato-medlemskap.

Av NTB | 07.03.2023 19:45:37

Politikk: Den svenske regjeringens forslag om Nato-innmelding ble formelt overlevert til Riksdagen tirsdag kveld, opplyser Kristersson.

– Det betyr etter vår vurdering at Riksdagen vil kunne fatte en beslutning i Nato-spørsmålet om noen få uker, sa den svenske statsministeren på en felles pressekonferanse med Nato-sjef Jens Stoltenberg tirsdag.

– Da er Sverige helt klart til å slutte seg til Nato når Ungarn og Tyrkia har ratifisert søknaden, la han til.

Kristersson understreker at den svenske riksdagen dermed holder samme tempo som den finske, hvor et stort flertall stemte ja til Nato-medlemskap sist onsdag.

Før pressekonferansen hadde Kristersson et møte med Nato-sjefen og lederne for de riksdagspartiene som stiller seg bak innmeldingen.

Stoltenberg forsikrer om at det er en topprioritert for Nato å få Sverige og Finland inn i alliansen.

– Spørsmålet er ikke om Sverige kommer med, spørsmålet er når, sa han.

Dialogen mellom de tre landene tok slutt etter at den høyreekstreme politikeren Rasmus Paludan satte fyr på Koranen utenfor Tyrkias ambassade i Stockholm.

Både Stoltenberg og Kristersson mener det er bra at samtalene nå gjenopptas.

– Forventningen er ikke større enn at det er bra at samtalene fortsetter. Det har jeg sagt tidligere, da vi hadde noen problematiske uker der samtalene opphørte, så det er bra at de kommer i gang igjen, sier Kristersson, som omtaler det som et «arbeidsmøte».

Ifølge Stoltenberg blir utfordringen å få Tyrkia til å slutte seg til vurderingen av at både Sverige og Finland har levert på avtalen som ble inngått under toppmøtet i Madrid i fjor sommer.

– Det mener jeg helt tydelig de har, sa han til pressen.

Tidligere på dagen lovet utenriksminister Tobias Billström at landet skal være kjernevåpenfritt også etter innmeldingen i Nato.

– Fra regjeringens side anser vi at vi kan forholde oss til det andre nordiske land har sagt, sa Billström i et intervju med Dagens Nyheter.

Kristersson omtaler innmeldingen som et paradigmeskifte i svensk sikkerhetspolitikk og sier det er bred støtte i Riksdagen for et svensk Nato-medlemskap.

Torsdag har Stoltenberg invitert Tyrkia, Sverige og Finland til nye samtaler på Natos hovedkvarter i Brussel.

På pressekonferansen tirsdag kveld sa Kristersson at Sverige har planer om å systematisk integrere seg i forsvarsalliansen. Men i likhet med Norge og Danmark, vil ikke svenskene ha atomvåpen på sin jord.

Flere nyheter: