Menu
Under miljøoppryddingen etter utslippet fra Bolidens gruvedrift ble sekker fylt med døde fisk nær nasjonalparken Doñana. Men midlertidige diker hindret at syreutslippet rammet parken. Myndighetene i Andalucia har krevd 89 millioner euro i erstatning fra det svenske gruveselskapet. Arkivfoto: Jaro Munoz / AP / NTB

Svensk gruveselskap slipper å betale erstatning for gigantutslipp i Spania

En domstol i Spania har besluttet at det svenske gruveselskapet Boliden ikke må betale erstatning for utslippet nær en spansk nasjonalpark for 25 år siden.

Av NTB | 28.07.2023 19:03:12

Økonomi og næringsliv: En spansk domstol avgjorde fredag at det svenske gruveselskapet ikke var ansvarlig for opprydningskostnader etter gigantutslippet i april 1998, som førte til at rundt 5 milliarder liter syre havnet i elven Guadimar ved Sevilla i Sør-Spania.

Lokalmyndighetene i Andalucía saksøkte Boliden for 89 millioner euro i kompensasjon for utslippet, som er en av de verste miljøkatastrofene i Spanias historie.

Provisoriske diker hindret at den etsende væsken og gjørma rant inn i nasjonalparken Doñana, som lå i nærheten. Men et enormt område rundt gruva ble oversvømt av den giftige sørpa med spor av sink og andre tungmetaller. Tusener av fisker og fugler døde.

Boliden har hele tiden sagt de fikk klarsignal til å øke størrelsen på reservoaret ved Aznalcóllar før veggen brast, og at de frivillig brukte 80 millioner euro på oppryddingsarbeidet.

I en straffesak mot Boliden i 2001 konkluderte en domstol Sevilla med at selskapet ikke var strafferettslig ansvarlig for utslippet.

(©NTB)

Flere nyheter: