Menu
Sveriges Anna Nordqvist bryter samarbeidet med oljeselskapet Saudi Aramco. Foto: Heiko Junge / NTB

Svensk golfstjerne bryter omstridt samarbeid: – Var ikke forberedt på så mye hat

Kritikken har haglet rundt den svenske golfstjernen Anna Nordqvist (35) og hennes samarbeid et saudiarabisk oljeselskap. Nå tar hun grep.

Av NTB | 10.02.2023 12:15:33

Sport: Det er snart gått et år siden Nordqvist ble ambassadør for det statlige saudiarabiske oljeselskapet Saudi Aramco på kvinnenes europatour i golf. I et intervju med det svenske nyhetsbyrået TT snakker golfspilleren ut om samarbeidet og beslutningen om å avslutte det.

– Jeg har virkelig ikke følt meg bra av dette her, sier Nordqvist til TT.

Amnesty International ba Nordqvist stille seg en rekke spørsmål om hvordan hun som kvinne kunne være ambassadør for et saudisk selskap. Sportsspaltister i Sverige har kalt henne både naiv og tonedøv.

– Jeg var ikke helt forberedt på å få så utrolig mye hat og slemme kommentarer fra folk som ikke kjenner meg. Og at det har blitt stilt spørsmål rundt hva jeg står for og hvem jeg er som menneske, sier Nordqvist.

Kritikken mot 35-åringen har blant annet handlet om Saudi-Arabia mange brudd på menneskerettighetene.

– Det er klart at jeg selvfølgelig kan forstå mye av kritikken. Jeg støtter ikke regimet og alt som skjer i Saudi-Arabia, men da jeg gikk inn i denne rollen og dette prosjektet, var det med tanke på å hjelpe kvinnegolfen til å vokse, og jeg ønsket å være et forbilde for andre, sier Nordqvist.

– Det har ikke helt blitt det som jeg hadde tenkt meg, og det er noe jeg har tenkt på veldig lenge. Jeg må tenke på følelsene mine, og jeg har ikke følt meg bra. For meg handlet det aldri om penger, mer at jeg ville gjøre noe for kvinnegolfen og fremfor alt damenes europatour som jeg har vært medlem av hvert eneste år siden 2009, sier golfstjernen.

– Som kvinnelige golfspillere er vi ikke bortskjemte med at alle skal kunne forsørge seg på golfen. Det er mange spillere på europatouren som kanskje trenger andre jobber på vinteren. Men jeg forstår kritikken, og det har vært en vanskelig situasjon å bli utsatt for, legger hun til.

– Kvinners rettigheter krenkes i Saudi-Arabia, så det høres ut som en veldig klok beslutning, sier Maja Åberg i Amnesty.

Det at Nordqvist har valgt å trekke seg fra samarbeidet, mener Amnesty sender signaler til Saudi-Arabia. Åberg peker spesielt på at landet må forbedre menneskerettighetssituasjonen, og særlig forholdene for kvinner.

35-åringen er sammen med Annika Sörenstam Sveriges mest suksessrike golfspiller gjennom tidene. Nå har hun valgt å avslutte samarbeidet med selskapet og anser det som det eneste riktige.

Amnesty International har kritisert den svenske golfspilleren, men støtter valget om å avslutte samarbeidet. I et intervju med TT forteller en talsperson fra organisasjonen at hun har gjort rett valg.

(©NTB)