Menu
Det var god stemning da Kari Elisabeth Kaski (SV) og regjeringspartiene startet forhandlinger om revidert nasjonalbudsjett i slutten av mai. To uker senere er det klart at forhandlingene er svært tøffe og at SV mener det ikke er mulig å lande en enighet innen fristen. Foto: Cornelius Poppe / NTB

SV: Revidertfristen må utsettes – kommer ikke i mål i tide

Avstanden mellom SV og regjeringspartiene er for stor til at de kommer i havn med forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett innen fristen.

Av NTB | 12.06.2024 17:23:17

Økonomi og næringsliv: Det opplyser SV til NTB onsdag ettermiddag. Partiet mener det er for lite bevegelse mellom partene til at de kan samles om en innstilling i innen den formelle fristens utløp.

– Vi har ikke fått store nok gjennomslag på klima for å kutte utslippene i Norge, og for å gi folk bedre råd og få ned de økonomiske forskjellene, sier stortingsrepresentant Kari Elisabeth Kaski til NRK.

Etter planen skulle innstillingen vært lagt fram fredag klokken 10. For å rekke det, måtte partiene i realiteten ha blitt enige senest torsdag ettermiddag.

De store satsingene i regjeringens budsjettforslag gikk til Forsvaret, støtte til Ukraina, sykehusene og politiet.

I forkant av forhandlingene har SV flagget noen av sine hovedprioriteringer. Partiet vil øke barnetrygden for barn over 6 år, noe som vil koste 2 milliarder kroner. SV ønsker også å løfte området partnervold ved å vri mer ressurser over til påtale i straffesaker og øke bruken av voldsalarm.

Det viktigste gjennomslaget SV jobber for, gjelder å følge opp fjorårets avtale om å elektrifisere olje- og gassplattformer ved bruk av havvind. SV ønsker en kraftig økning i CO2-avgiften og innføre en ny elavgift, ifølge Aftenposten. Målet er at næringen selv skal ta hele regningen for å elektrifisere sokkelen.

Tuva Moflag og Ole André Myhrvold – finanspolitiske talspersoner i henholdsvis Arbeiderpartiet og Senterpartiet – kommenterer ikke SVs utspill om at fristen må brytes.

– Vi jobber videre for å lande så snart som mulig, skriver Moflag i en SMS til NTB.

– Vi jobber videre utover kvelden for å lande et trygt og godt budsjett, skriver Myhrvold i en SMS.

Revidert-budsjettet skal behandles neste fredag – den siste dagen i årets stortingssesjon 21. juni. Om det ikke lykkes å legge fram en innstilling, kan revidert nasjonalbudsjett bli lagt fram som såkalt løse forslag.

Forhandlingene startet 30. mai.

Flere nyheter: