Menu
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Strømpriser over 2 kroner

Strømprisene kommer over 2 kroner per kilowattime også i dag, men den gode nyheten er at mildværet i Europa nå sikrer oss mot ekstreme strømpriser resten av vinteren.

Av Egil M Solberg | 17.01.2023 08:49:12

Strømkrise: Mildværet de siste ukene gjør at forbrenningen av gass har vært langt mindre enn normalt. I motsetning til i Norge bruker de fleste europeer gass til oppvarming og matlaging. Når det er kalt øker derfor etterspørselen og dermed prisene.

Prisen på gass og strøm henger tettere sammen etter at utenlandskablene til Tyskland og England ble satt i drift i 2021. Så selv om vi ikke fyrer med gass i Norge, rammes vi for strømsamarbeidet når det er kaldt i Europa.

Strøm og gassprisene skulle vært frakoblet hverandre, ihvertfall i Norge hvor vi bruker lite gass, men det blir vanskelig med de internasjonale avtalene som er inngått.

Man kan trygt si at politikerne ikke var klar over konsekvensene med å inngå disse avtalene da dette ble vedtatt på Stortinget. Fagforeningene protesterte og advarte, uten at politikerne ville høre på fagfolkene.

Gasslagrene er fulle på kontinentet til tross for at vi har passert midtvinter. Etterhvert som våren melder sin anmarsj, er det dermed ventet at strømprisene vil gå ytterligere ned de neste månedene.

Men vi har fortsatt en drøy måned igjen av vinteren og det kan bli kalt også utover i mars og april.

Maksprisen på strøm i dag tirsdag vil ligge på 2 kroner og 12 øre på morgenen og ettermiddagen. Snittprisen er ventet å ligge på 1 krone og 75 øre per kilowattime.

Flere nyheter: