Menu
Strømprisen kommer opp i over 2 kroner per kWh også fredag. Illustrasjon av Radio Haugaland.

Strømprisen ned 15 øre per kWh

Strømprisene fortsetter nedover og vil fredag ligge 15 øre under prisen torsdag. Strømprisene ligger likevel på et svært høyt nivå.

Av Egil M Solberg | 09.03.2023 23:25:42

Strømkommentar: På formiddagen fredag når strømprisen sitt høyeste nivå. Da kommer prisen opp i 2 kroner og 5 øre per kilowattime (kWh) medregnet nettleie og avgifter.

Snittprisen med nettleie og avgifter vil ligge på 1 krone og 70 øre per kWh.

Til sammenligning var strømprisen i mars 2020, før utenlandskablene til England og Tyskland ble åpnet, bare 12 øre per kWh med nettleie og avgifter.

I mars 2021 var prisen 62 øre per kWh og i mars 2022 hele 2 kroner og 88 øre per kWh med nettleie og avgifter.

Strømprisene settes på børs

Totalt 19 land i Europa er tilknyttet krafthandelen på Nord Pool, der strømleverandørene kan kjøpe og selge strøm.

Som Europas ledende kraftbørs, er kun 9 europeiske land helintegrerte: Norge, Sverige, Finland, Danmark, Estland, Litauen, Latvia, Tyskland og Storbritannia.

Det er etter at Norge ble helintegrert og vi fikk to nye kabler til henholdsvis England og Tyskland at strømprisene gikk i taket.

Da ble det i langt større grad mulig for England og Tyskland å kjøpe strøm fra Norge. Prinsippet med pris etter etterspørsel er godt kjent og ettersom etterspørselen da økte dramatisk, gikk prisene også kraftig opp.

Det er politisk bestemt at vi skal ha denne ordningen.

Fastpris-alternativ har feilet

Norsk industri mener næringsminister Jan Christian Vestre tar feil på flere punkter, blant annet når han hevder at det er mulig å få fastprisavtaler til under 70 øre per kilowattime før avgifter og nettleie.

– Han må slutte å si dette. Reelt sett er prisen mye høyere, fordi bedriftene må selge tilbake strøm de ikke bruker på natt og i helger, til en mye lavere pris. Dette gjelder i tillegg avtaler på sju år, som er helt irrelevant for bedriftene, sier direktør Knut E. Sunde i Norsk Industri til Nettavisen.

denne uken ble de siste prisene på fastprisavtaler satt til 85,17 per kWh, før nettleie og avgifter, for en treårsavtale. Men det er fortsatt for høyt, mener Norsk Industri og det meste av norsk næringsliv som ikke vil inngå slike avtaler.

Derfor har regjeringens fastpris-strategi feilet.

Norsk Industri håper fortsatt at Vestre nå vil la seg inspirere av Tyskland, der bedriftene får strømstøtte av staten på 70 prosent av forbruket sitt når prisen er over 75 øre per kWh før avgifter og nettleie.

Flere nyheter: