Menu
Jakob Asserson Ingebrigtsen skal til Paris for å forsvare OL-gullet på 1500 meter. Foto: Lise Åserud / NTB

Største norske tropp i sommer-OL på 42 år – 25 friidrettsutøvere fikk Paris-billett

Olympiatoppen tok onsdag ut ytterligere 62 utøvere til sommer-OL fra 27. juli til 11. august. Dermed har 109 fått klarsignal til å delta i Paris.

Av NTB | 03.07.2024 11:23:11

Sport: Onsdagens uttak er det største og siste av fire til Paris-lekene. Det inkluderer blant annet håndballtroppene på 14 spillere og én reserve for både menn og kvinner.

I Tokyo-OL for tre år siden deltok 94 norske utøvere, så økningen er betydelig siden den gang.

– Vi har fått en mangfoldig, sterk og stor tropp til OL i Paris, som jeg ser fram til å lede. Så mange sommerutøvere har vi ikke hatt siden OL i München i 1972 (116), sier toppidrettssjef Tore Øvrebø.

Han er særlig begeistret over at kvinneandelen i troppen er oppe på 47 prosent. 51 av de 109 OL-uttatte utøverne er kvinner.

En av dem er stuperen Helle Tuxen, som ikke kom med i den opprinnelige pressemeldingen. Dermed er det totale antall norske utøvere i OL på 109.

Olympiatoppens målsetting er åtte medaljer i OL. Det er samme antall som Norge tok i Tokyo (4 gull, 2 sølv, 2 bronse).

– Det kommer til å bli krevende å nå målsettingen, men med gode forberedelser de siste ukene og fokusert gjennomføring, har jeg tro på at vi sammen skal nå målet, sier Øvrebø.

Foruten 30 håndballspillere og 25 friidrettsutøvere ble det tatt ut to golfspillere, tre svømmere og én roer.

Bemerkelsesverdig er det at det bare er tatt ut to menn i landeveissykling til Paris-lekene, Tobias Foss og Søren Wærenskjold. I alle OL siden 2000 har Norge stilt med et firemannslag på fellesstarten. Det skjer ikke i år.

Troppen til Paralympics i Paris teller 13 utøvere per nå. Der er det planlagt ytterligere to uttak.

Reserve i Paris: Magnus Søndenå.

Reserve i Paris: Thale Rushfeldt Deila.

– Det viser at det jobbes godt med å legge til rette for kvinnesatsingen i særforbundene. Jeg merker meg også at vi har svært mange utøvere fra Summit 2024-idrettene, hvor Olympiatoppen sammen med næringslivsaktører har satset spesielt på små idretter med en sterk toppidrettskultur, men et begrenset markedspotensial.

Onsdag ble troppen blant annet komplettert med en rekke friidrettsutøvere. Jakob Asserson Ingebrigtsen og Karsten Warholm er regjerende OL-mestere på henholdsvis 1500 meter og 400 meter hekk.

Karsten Warholm, Jakob Ingebrigtsen, Narve Gilje Nordås, Karoline Bjerkeli Grøvdal, Henriette Jæger, Sander Skotheim, Markus Rooth, Pål Haugen Lillefosse, Sondre Guttormsen, Simen Guttormsen, Lene Retzius, Thomas Mardal, Eivind Henriksen, Sondre Nordstad Moen, Håvard Bentdal Ingvaldsen, Marie-Therese Obst, Amalie Iuel, Beatrice Nedberge Llano, Marcus Thomsen, Zerei Kbrom Mezngi, Tobias Grønstad, Elisabeth Slettum, Astri Ertzgaard, Josefine Tomine Eriksen, Line Kloster.

Madelene Stavnar, Celine Borge.

Torbjørn Bergerud, Kristian Sæverås, Alexander Christoffersen Blonz, Sebastian Barthold, Kristian Bjørnsen, Harald Reinkind, Gabriel Ostad Setterblom, Christian O’Sullivan, Tobias Grøndahl, Simen Lyse, Sander Sagosen, Petter Øverby, Magnus Gullerud, Vetle Eck Aga.

Katrine Lunde, Silje Solberg-Østhassel, Camilla Herrem, Sanna Solberg-Isaksen, Kristine Breistøl, Veronica Kristiansen, Stine Bredal Oftedal, Henny Reistad, Nora Mørk, Stine Skogrand, Marit Røsberg Jacobsen, Maren Aardahl, Kari Brattset Dale, Vilde Ingstad.

Ole Amund Storlien.

Henrik Christiansen, Jon Jøntvedt, Nicholas Lia.

Helle Tuxen

(©NTB)

Flere nyheter: