Større nasjonalt utbrudd av salmonella – 23 personer smittet
Mattilsynet og flere institutter etterforsker et større nasjonalt utbrudd av salmonella. 23 personer bosatt i flere fylker er smittet.
Medisin og helse: Mattilsynet mistenker at økologiske alfalfaspirer kan være kilden til utbruddet. De ber derfor alle som kan ha dette hjemme, om å kaste disse.
– Har du spirer kjøpt i butikken i løpet av de siste 3 ukene ber vi deg kaste disse. Rådet gjelder også blandingsprodukter hvor alfalfaspirer er en ingrediens, sier fagdirektør Karina Kaupang i Mattilsynet i en pressemelding.
– I det pågående nasjonale utbruddet er det mange som har spist alfalfaspirer, legger hun til.
Analyser viser at alle de smittede har fått påvist bakterier med lik genetisk profil, noe som peker mot en felles smittekilde, opplyser Folkehelseinstituttet (FHI).
– FHI har også tidligere i år sett en økning i tilfeller med salmonellainfeksjon hvor spirer har vært mistenkt som årsak til sykdommen. Vi har derfor undersøkt spirer i detalj i samarbeid med Mattilsynet, sier fungerende seksjonsleder Umaer Naseer ved smittevern og beredskap i FHI.
FHI etterforsker utbruddet i samarbeid med aktuelle kommuneoverleger, Mattilsynet, Veterinærinstituttet og de mikrobiologiske laboratoriene.
Hittil er over 23 personer fra ni ulike fylker bekreftet smittet, hvorav 16 er kvinner og åtte har vært innlagt på sykehus. De vanligste symptomene på salmonella inkluderer diaré, magesmerter, kvalme og feber.
Spirer produseres ofte under forhold med høy fuktighet og temperatur, noe som gir ideelle vekstvilkår for bakterier, ifølge Mattilsynet.