Menu
Ukrainas høyeste ønske fra de allierte er moderne stridsvogner, som denne tyske Leopard 2-modellen. Tyskerne er tilbakeholdne og venter på USA før de er villige til å gi bort dette utstyret. Illustrasjonsfoto: Michael Sohn / AP / NTB

Stormøte i Tyskland for å diskutere videre støtte til Ukraina

I dag møtes rundt 50 land på flybasen Ramstein i Tyskland for å diskutere militærhjelpen til Ukraina. Foreløpig uteblir stridsvognene Ukraina ønsker seg.

Av NTB | 20.01.2023 08:15:45

Politikk: Alle Nato-landene deltar på møtet, som holdes dagen etter at USA og Storbritannia kunngjorde store våpenpakker til Ukraina.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sier før møtet også at han venter «sterke avgjørelser» og «en kraftfull militær støttepakke fra USA».

Løftene om flere våpen har strømmet på de siste dagene. Så langt uteblir imidlertid det som står øverst på Ukrainas ønskeliste: moderne stridsvogner.

Tysklands statsminister Olaf Scholz har sagt at han ikke vil sende slike stridsvogner med mindre USA bidrar med sine Abrams-stridsvogner. Zelenskyj mener dette «ikke er en riktig strategi å satse på».

– Dere er voksne mennesker. Dere må gjerne diskutere i seks måneder til, men folk dør i landet vårt. For å si det enkelt: Kan dere levere Leopard-stridsvogner eller ikke? Gi dem til oss i så fall, sier en usedvanlig krass Zelenskyj i et intervju med tyske ARD.

Flere andre land har også tyskbygde Leoparder i sitt arsenal, men trenger tysk samtykke for å kunne gi dem videre. Polen har antydet at de kan gi ukrainerne slike stridsvogner uten å vente på tysk godkjenning.