Menu
En storjury på Manhattan har tatt ut tiltale mot tidligere president Donald Trump. Foto: Sue Ogrocki / AP / NTB

Storjury tiltaler Donald Trump hysjpenge-sak i New York

En storjury på Manhattan har stemt for å tiltale ekspresident Donald Trump i den såkalte hysjpenge-saken, melder amerikanske medier.

Av NTB | 30.03.2023 23:44:02

Kriminalitet og rettsvesen: Det er ventet at tiltalen vil bli kunngjort i løpet av de nærmeste dagene, skriver New York Times. Det er ikke klart nøyaktig hva storjuryen har besluttet å tiltale Trump for. Vedtaket er foreløpig unntatt offentlighet, men er sendt over til påtalemyndigheten.

Når tiltalen blir kunngjort, vil statsadvokat Alvin L. Bragg trolig be den tidligere presidenten overgi seg og stille i et rettsmøte.

Trumps advokat sier ekspresidenten er informert om tiltalen. Hun sier det foreløpig ikke er klart når han vil melde seg for politiet.

Verken tiltalen eller en eventuell dom vil i seg selv utelukke Trump fra å stille til valg neste år. Det er ikke krav om at presidentkandidater må ha rent rulleblad. En dom i en riksrettssak kan føre til at man nektes å inneha offentlige verv, men Senatet frikjente Trump i begge riksrettssakene mot ham.

Utbetalingen av de angivelige «hysjpengene» skjedde via Trumps tidligere advokat Michael Cohen noen uker før presidentvalget i 2016.

Cohen har vitnet for storjuryen og erkjent at han betalte Stormy Daniels 130.000 dollar, nærere 1,4 millioner kroner. Dette var et utlegg han deretter fikk tilbakebetalt fra Trump, har han fortalt. Betalingen i seg selv er ikke ulovlig, men påtalemyndigheten har argumentert for at reglene for valgkampfinansiering er brutt fordi utbetalingen hindret publisering av opplysninger som kunne svekket Trumps kandidatur.

Trump nekter for å ha hatt et forhold til Stormy Daniels og har kalt etterforskningen «en heksejakt». Han nekter også for å ha betalt henne for å holde tett.

Det er første gang en tidligere president tiltales i en straffesak i USA. Tiltalen kan påvirke valgkampen fram mot november 2024. Trump tapte forsøket på gjenvalg i 2020, men har gitt tydelige signaler om at han vil prøve igjen om halvannet år.

Tiltalen dreier seg om utbetalinger Trump skal ha gjort til pornoskuespilleren Stephanie Clifford, kjent under artistnavnet Stormy Daniels, for at hun ikke skulle fortelle om et forhold de hadde hatt.

Flere nyheter: