Menu
Sørlandsbanen er stengt mellom Vegårshei og Gjerstad etter at godstog sporet av mandag kveld. Foto: Bane Nor / handout / NTB

Store skader på minst 1 kilometer med togspor etter avsporing på Sørlandsbanen

Sørlandsbanen er fortsatt stengt mellom Vegårshei og Gjerstad etter at godstog sporet av mandag kveld. Det er store skader som det vil ta tid å utbedre.

Av NTB | 21.05.2024 15:11:00

Ulykker og naturkatastrofer: I 12.30-tiden tirsdag er det ennå uklart hvor lang tid det vil ta før strekningen åpner igjen.

– Dette er en stor hendelse, det er heftige saker, sier pressevakt Harry Korslund i Bane Nor til NTB.

Det dreier seg om minst 1 kilometer med spor som er ødelagt med skader på sviller og skinner. Undersøkelser vil vise om omfanget er enda større. Korslund sier undersøkelsene ikke er kommet i gang ennå.

– Vi jobber med å få på plass mannskap, maskiner og annet utstyr for å komme i gang med den reparasjonsjobben.

Lokomotivet er slept til nærmeste stasjon og fjernet, men det står 600 meter med vogner fortsatt på skinnene. Først når de er flyttet, vil man se hvor stort omfanget av skadene er.

– Spørsmålet er hvor lenge godstoget kjørte med det bruddet før det sporet av. Det vil ha mye å si for omfanget av skadene og hvor lang tid arbeidet framover vil ta, sier Korslund.

– Slik det ser ut nå, står vi overfor en ganske omfattende utbedring av skadene dette medførte, sier han.

Togselskapet Go-Ahead meldte klokka 6.01 om avsporingen som hadde medført store skader, og at strekningen på Sørlandsbanen er stengt. Samtidig arbeider de med fornyelse av kontaktledningsanlegget på strekningen Kristiansand-Gjerstad.

Go-Ahead skriver på sine sider at det er satt inn buss for tog.

– Alle våre tog vil kjøre, men det blir avvikshåndtering med buss mellom Kristiansand og Gjerstad. Forsinkelser må påregnes, skriver selskapet.

Bane Nor vil komme med ny oppdatering om skadeomfanget og framdriften senest klokka 23.

Godstoget var på vei fra vest mot Alnabru i Oslo. Lokomotivet sporet av mellom Vegårshei og Gjerstad. Årsaken til at lokomotivet sporet av, var brudd i en av akslingene i lokomotivet.

Det var kun lokomotivet som sporet av, mellom Vegårshei og Skorstøl. Det er ikke meldt om skade på lokomotivføreren.

(©NTB)

Flere nyheter: