Menu
Tysk opprørspoliti fjerner demonstranter som har blokkert veiene rundt kongresshallen der det tyske ytre høyre-partiet AfD har sitt landsmøte i helgen. Foto: Henning Kaiser / DPA via AP / NTB

Store protester og gatekamper under AfDs landsmøte

Bortimot 100.000 demonstranter samlet seg lørdag i Essen for å protestere mot Alternativ for Tyskland (AfD), som holder sitte landsmøte i byen.

Av NTB | 29.06.2024 21:13:12

Politikk: Allerede tidlig om morgenen forsøkte en stor gruppe demonstranter å bryte seg gjennom sperringer som politiet har satt opp rundt messehallen der landsmøtet til ytre høyrepartiet holdes denne helgen.

Politiet brukte pepperspray og batonger for å holde dem tilbake. Det var på forhånd fryktet bråk, og over tusen politifolk var utplassert for å hindre at demonstrantene blokkerte inngangen for AfDs 600 delegater.

Noen av demonstrantene hadde hetter over hodet og gikk til angrep på politiet. Flere personer ble pågrepet, skriver politiet i Nordrhein-Westfalen på X/Twitter.

Tysklands innenriksminister Nancy Faeser fordømmer demonstrantenes oppførsel.

– Vi trenger sterke demokratiske krefter og fredelige protester mot ytre høyre-ekstremisme og rasisme. Vold kan aldri rettferdiggjøres, skriver hun på X.

Flere av delegatene sier de ble hentet av politiet på hotellet og kjørt til messehallen. Andre gikk til fots og kom seg inn uten problemer.

Inne i messehallen ble partiets to nåværende ledere, Alice Weidel og Tino Chrupalla, gjenvalgt.

– Vi er nummer én i øst. Vi ønsker å vinne dette valget, vi ønsker å bli større og beholde posisjonen, sa Chrupalla til delegatene.

AfD har nå over 46.880 registrerte medlemmer, en økning på 60 prosent siden januar 2023. I løpet av den perioden har 22.000 personer meldt seg inn mens 4000 har meldt seg ut, ifølge Chrupalla.

– Med tanke på all trakassering man må tåle som medlem av AfD, så er det rett og slett et sensasjonelt tall, sa han i talen.

– Tyskland vil sørge for sitt eget endelikt hvis vi ikke skjerper oss og endelig får en slutt på denne woke hippie-galskapen, sa hun.

Det utløste kraftig applaus da hun sa at det vil være best for både Tyskland og Europas interesser at Ukraina verken blir en del av EU eller Europa.

Og sammenstøtene mellom politi og demonstranter fortsatte gjennom lørdagen. Lørdag kveld opplyser politiet at to betjenter er fraktet til sykehus med alvorlige skader, mens sju andre politifolk er lettere skadet.

Andre steder i byen blokkerte demonstranter en utkjøringsrampe på motorveien. De hindret også trafikken i gatene i nærheten av messehallen Grugahalle.

Videre sa han at medlemsmassen til partiet har økt med 60 prosent det siste halvannet året.

Weidel hevdet i sin tale at Tyskland har degenerert til en «ponnigård».

(©NTB)

Flere nyheter: