Menu
Statsminister Jonas Gahr Støre, Sveriges statsminister Ulf Kristersson og Finlands president Alexander Stubb på kystvaktfartøyet KV Svalbard i Bodø. – Vi trenger en felles forståelse for hvordan vi bevarer fred, sa Støre. Foto: Jan Langhaug / NTB

Støre på tokt med nordiske kollegaer: – Vi trenger en felles forståelse om fred, ordning och reda

Statsminister Jonas Gahr Støre har dratt til sjøs med sin svenske og finske kollega. – Vi trenger en felles forståelse om hvordan vi bevarer fred, sier han.

Av NTB | 19.06.2024 21:03:24

Økonomi og næringsliv: – I en krise forventer vi at hovedhjelpen skal komme fra havet, og vi planlegger for det, sa Støre til pressen etter å ha mønstret på Kystvaktsskipet KV Svalbard i Bodø havn sammen med Finlands president Alexander Stubb og Sveriges statsminister Ulf Kristersson.

– Vi trenger en felles forståelse hvordan vi bevarer fred, stabilitet, ordning och reda i dette området.

De tre ankom alle Bodø torsdag kveld. Det er første gang de møtes som trio etter at Sverige og Finland ble medlemmer i Nato. Nå skal de planlegge framtidens forsvarssamarbeid i nord. Arbeidet starter med en arbeidsmiddag i skipets hangar.

Trioen fikk også en omvisning på fartøyet.

Toppsamlingen går over to dager. Torsdag skal de igjen på sjøen – på en RIB-tur til Saltstraumen, en av verdens sterkeste malstrømmer. De skal også få en hemmelig forsvarsbrief inne på Forsvarets operative hovedkvarter på Reitan.

Møtet i Bodø finner sted bare tre uker før Nato-toppmøtet i Washington, hvor Norge altså har to nye naboland som samarbeidspartnere.

– Jeg er glad for at vi har dette møtet før vi reiser til Washington, der ett av temaene jo er kommandostruktur.

(©NTB)

Flere nyheter: