Menu
Kronprins Haakon og statsminister Jonas Gahr Støre før de flyr ut for å åpne den flytende havvindparken Hywind Tampen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Støre om åpningen av ny havvindpark: – I dag skriver vi historie

Norge skriver onsdag historie med åpningen av den nye havvindparken i Nordsjøen, sier statsministeren.

Av NTB | 23.08.2023 12:34:49

Vær: – I dag skriver vi historie, sa Jonas Gahr Støre på åpningen av verdens største flytende havvindpark, Hywind Tampen, i Nordsjøen.

Kronprins Haakon er også til stede på åpningen.

– Ved å koble disse ledningene her, så kobler vi oss på framtiden, sa kronprinsen før han offisielt åpnet anlegget.

De elleve vindturbinene som utgjør Hywind Tampen 140 kilometer utenfor kysten av Vestlandet, skal forsyne plattformene på Gullfaks-feltet og Snorre-feltet med ren kraft.

Sluttregningen har endt på 7,4 milliarder kroner. Opprinnelig skulle prisen være på 5 milliarder.

– Ja, det er dyrt, men noen må gå i forkant, sa Støre

Han omtalte det grønne skiftet som regjeringens viktigste jobb.

– Både vi og Europa trenger mer kraft. Krigen i Ukraina har forsterket situasjonen. Og kraften bør være fornybar, dersom Europa skal nå klimamålene, sa Støre.

Hywind Tampen ble satt i drift allerede i november i fjor, men er fullt operativt med alle møllene på plass fra august i år.

Vindmøller til havs er ingen ny tanke, men alle de store vindkraftanleggene som finnes i dag, består av vindturbiner som står fast på havbunnen. Hywind Tampen er den første norske havvindparken og den klart største i verden med elleve vindturbiner som flyter i havet.

Den planlagte produksjonen på 88 megawatt skal dekke 35 prosent av strømbehovet på olje- og gassinstallasjonene. Ifølge Equinor skal anlegget redusere 200.000 tonn CO2 og 1000 tonn NOx hvert år..

Equinor har ikke båret hele kostnaden selv. Statlige Enova har bidratt med 2,3 milliarder kroner, den største enkeltutbetalingen som noen gang er gitt til energisparingstiltak. Næringslivets NOx-fond har puttet 566 millioner i potten for å bidra til reduserte utslipp.

Flere nyheter: