Menu
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har gratulert Xi Jinping med gjenvalg. Foto: Jan Langhaug / NTB

Støre får kritikk for å si at verden trenger Kinas ledelse

I likhet med kong Harald får statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) kritikk etter at han gratulerte Xi Jinping med gjenvalget som Kinas president i et brev.

Av NTB | 19.03.2023 13:44:02

Politikk: I gratulasjonsbrevet, som er omtalt av Aftenposten, skriver statsministeren at Kinas støtte og ledelse er helt nødvendig for å kunne møte globale utfordringer.

Brevet ble lagt ut på Twitter av Kinas ambassade i Oslo lørdag kveld.

Lørdag fikk kong Harald kritikk fra MDGs utenrikspolitiske talsmann, Carl Johansen, etter at monarken hadde gratulert Xi med gjenvalget.

Johansen retter i et intervju med Aftenposten også Støre, det samme gjør Venstre-leder Guri Melby.

– Rent sikkerhetspolitisk er dette naivt fra Støre, fra et menneskerettsperspektiv er det usmakelig. Dette står i grell kontrast til Jens Stoltenberg, som har sagt at det er farlig å gjøre seg avhengig av autoritære regimer, sier Melby.

– I forbindelse med valg eller gjenvalg er det vanlig å gratulere regjeringssjefer i land Norge har et samarbeid med. Dette er en internasjonal praksis i kontakten mellom land, og er ikke en anerkjennelse av alle sider ved politikken i mottakerlandet. For eksempel har statsministeren sagt at det er sterkt kritikkverdig at Kina ikke har fordømt Russlands angrepskrig i Ukraina.

– I tråd med protokollær praksis sender vårt statsoverhode gratulasjon til land vi har diplomatiske forbindelser med, ved skifte eller gjeninnsettelse av landets statsoverhode, sa pressevakt Mathias Rongved i Utenriksdepartementet.

Statssekretær Kristoffer Thoner ved Statsministerens kontor sier følgende om kritikken til NTB:

Kongehuset kunne lørdag fortelle at kong Harald sendte gratulasjoner på vegne av Norge, på bakgrunn av hva norske myndigheter tilråder. De henviste videre til Utenriksdepartementet for ytterligere svar.

(©NTB)

Flere nyheter: