Menu
En ukrainsk stridsvogn skyter mot russiske stillinger ved Tsjasiv Jar i Donetsk-regionen øst i Ukraina. Storbritannia varsler sin største støttepakke til ukrainerne til nå. Foto: Jefrem Lukatskyj / AP / NTB

Storbritannia varsler største Ukraina-pakke til nå og økt forsvarsforbruk

Storbritannias statsminister Rishi Sunak vil øke forsvarsforbruket til 2,5 prosent av BNP innen 2030. Tirsdag kunngjorde britene også sin største Ukraina-pakke til nå.

Av NTB | 23.04.2024 16:20:22

Politikk: Pakken vil være på 500 millioner pund, tilsvarende rundt 6,8 milliarder kroner, opplyser Sunaks regjering på sine nettsider.

Pakken ble kunngjort i forbindelse med et besøk til Warszawa tirsdag, der Sunak møtte Polens statsminister Donald Tusk og Natos generalsekretær Jens Stoltenberg.

Sunak har vært under press fra eget parti for å ruste opp forsvaret raskere, etter at han argumenterte for at dette først kunne skje når økonomien bedret seg.

– I en verden som er på sitt farligste siden slutten av den kalde krigen, kan vi ikke bli selvtilfredse. Idet våre rivaler forener seg, må vi gjøre mer for å forsvare vårt land, våre interesser og våre verdier, sa Sunak.

Videre omtaler han opprustningen som et vendepunkt for europeisk og britisk sikkerhet.

Blant det som er inkludert i Ukraina-pakken, er rundt 400 kjøretøy, 60 båter, mer enn 1600 raketter og 4 millioner patroner. Regjeringen omtaler den som «vår største leveranse av livsviktig utstyr noen gang», og skriver at den sørger for rask levering av sårt tiltrengt ammunisjon, luftvern, droner og støtte til produksjon. Totalbidraget til Ukraina blir med pakken 3 milliarder pund, ifølge Downing Street.

Senere går turen til Tyskland for et møte med tyskernes statsminister Olaf Scholz.

Ukraina har lenge slått alarm om mangel på både folk og ammunisjon. I helgen ble det omsider enighet i Representantenes hus om en etterlengtet ny, stor hjelpepakke fra USA. Den ventes å bli vedtatt i Senatet tirsdag.