Menu
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj fikk løfter om mer våpenhjelp under sitt besøk i London mandag. Foto: Carl Court / AP / NTB

Storbritannia lover mer militærhjelp til Ukraina

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj fikk løfter om mer våpenhjelp under sitt besøk i London mandag.

Av NTB | 15.05.2023 15:24:10

Politikk: Storbritannia vil gi Ukraina «hundrevis» av luftvernmissiler og langtrekkende droner, kunngjorde Downing Street under Zelenskyjs besøk i landet.

Dette er luftverndroner og nye angrepsdroner med en rekkevidde på over 20 mil.

Kunngjøringen kommer bare dager etter at Storbritannia kunngjorde at de sender Storm Shadow-kryssermissiler til Ukraina.

Zelenskyj møtte Storbritannias statsminister Rishi Sunak på hans offisielle landsted Chequers mandag.

– Dette er et avgjørende øyeblikk i Ukrainas motstand mot den forferdelige krigen de ikke har valgt selv eller provosert, uttalte Sunak.

Zelenskyj har i lengre tid ønsket seg jagerfly til offensiven mot russiske styrker, som de har varslet i vår.

Zelenskyj sa at de to lederne også hadde diskutert vestlige jagerfly og at han forventet at «svært viktige avgjørelser» ville bli tatt snart.

– Vi snakket om det, men vi må jobbe litt mer med det, sa han.

Den britiske statsministeren understreket også at Ukraina trenger den vedvarende støtten fra det internasjonale samfunnet for å forsvare seg mot rekken av vilkårlige angrep som har vært deres daglige realitet i over et år.

– Vi må ikke svikte dem, la han til.

Zelenskyj kom til London fra sitt besøk i Paris søndag kveld, der han blant annet møtte Frankrikes president Emmanuel Macron. Før dette har hans seneste utenlandstur brakt ham til Roma, Berlin og Aachen.

I løpet av dagen skal Zelenskyj også tale digitalt på et demokratiforum i København, opplyser arrangørene ifølge Reuters. Der deltar også Nato-sjef Jens Stoltenberg.

President Zelenskyj sa at de to landene var «virkelige partnere», og fortalte at Sunak kjente til detaljer om utviklingen på slagmarken.

Statsminister Sunak understreket at leveranser av krigsfly «ikke var en enkel ting», men la til at Storbritannia var forpliktet til å trene ukrainske piloter til å bruke Natos standardfly.