Menu
Lokale innbyggere ser på skogbrannen i nærheten av Puntagorda på kanariøya La Palma lørdag. Foto: Europa Press via AP / NTB

Stor skogbrann ute av kontroll på La Palma – 2000 evakueres

Minst 2000 mennesker er bedt om å evakuere som følge av en skogbrann som har spredt seg raskt på den spanske kanariøya La Palma, ifølge myndighetene.

Av NTB | 15.07.2023 21:53:03

Ulykker og naturkatastrofer: Brannen startet lørdag morgen i nærheten av landsbyen Puntagorda nordvest på La Palma.

Vedvarende tørke og sterk vind betyr at brannen sprer seg raskt, sier landsbyens ordfører Vicente Rodriguez til RTVE.

Vinden endrer stadig retning, og brannvesenet har ikke klart å slukke flammene.

Både Puntagorda og nabobyen Tijarafe ble evakuert mens brannen spredte seg.

Minst tolv hus er tatt av flammene, opplyser Kanariøyenes president Fernando Clavijo. Et område på rundt 45 kvadratkilometer er rammet, opplyste myndighetene lørdag kveld.

– Brannen har spredt seg veldig raskt, sier Clavijo. Han legger til at enkelte innbyggere ikke vil forlate hjemmene sine og ber folk om å vise ansvar og følge ordren om å evakuere.

Myndighetene har advart om at flere boliger kan måtte evakueres hvis brannvesenet ikke får kontroll.

Ingen menneskeliv gikk tapt. Men 3000 bygninger, jorder og vingårder ble begravd under flere meter med lava under utbruddet, som varte i 85 dager.

Skogbrannen på La Palma skjer samtidig med at det sørlige Europa rammes av en ny hetebølge. I mange deler av Spania har det vært temperaturer over 40 grader, og enda høyere temperaturer er varslet neste uke både her og andre steder i Sør-Europa.

Den spanske hæren har sendt 150 av sine brannkonstabler for å hjelpe det lokale brannvesenet. Også naboøya Tenerife har sendt mannskap. Flere helikoptre deltok lørdag kveld i slukningsarbeidet, og flere fly var på vei.

La Palma er en av de åtte spanske kanariøyene utenfor Afrikas vestkyst. Øya ble i 2021 hardt rammet av et vulkanutbrudd som tvang rundt 7000 av øyas 83.000 innbyggere til å evakuere.

(©NTB)

Flere nyheter: