Menu
Natos generalsekretær Jens Stoltenberg. Arkivfoto: Matthias Schrader / AP / NTB

Stoltenberg: Nato-landene har levert nesten alle lovede kampkjøretøy til Ukraina

Nato-landene og allierte har gitt 1.550 pansrede kjøretøy og 230 stridsvogner til Ukraina, ifølge Jens Stoltenberg.

Av NTB | 27.04.2023 11:04:20

Krig og konflikter: – Mer enn 98 prosent av kampkjøretøyene som er lovet til Ukraina, er levert, sa Nato-sjef Stoltenberg da han snakket på et pressemøte sammen med Luxembourgs statsminister Xavier Bettel torsdag formiddag.

Stoltenberg sier at Ukraina nå har kapasiteten til å gjenerobre territorium.

– I tillegg har Nato trent og utstyrt mer enn ni nye ukrainske panserbrigader. Dette vil sette Ukraina i en sterk posisjon til å fortsette å ta tilbake okkupert territorium, sa han.

Ukraina ba opprinnelig om å få minst 300 stridsvogner fra Natos medlemsland.

Det var første gang de to statslederne snakket sammen siden Russlands fullskala invasjon i februar i fjor. Zelenskyj har lenge uttalt at han har ønsket en slik samtale.

– Telefonsamtalen er godt nytt, men det endrer ikke det faktum at Kina fortsatt ikke har fordømt Russlands invasjon av Ukraina, sa Stoltenberg.

– Vi vil ønske alt som kan fremskynde slutten på konflikten i Ukraina, velkommen. Når det gjelder det faktum at de kommuniserte – det er en sak for hvert av disse landene og et spørsmål om deres bilaterale dialog. Men Russland vil oppnå alle målene det har satt seg, sa han på en pressekonferanse torsdag.

På spørsmål om Russland og Kina hadde diskutert å gjenopprette Ukrainas grenser fra 1991 da Xi var på statsbesøk til Moskva i mars, svarte Peskov:

– Det var ingen diskusjon om det.

Nato-sjefen tok også opp onsdagens telefonsamtale mellom Kinas president Xi Jinping og hans ukrainske motstykke Volodymyr Zelenskyj.

Også Russland er positivt innstilt til Xi og Zelenskyjs samtale, men sier det ikke endrer landets mål med «spesialoperasjonen» i Ukraina. Ifølge Kreml-talsmann Dmitrij Peskov er russiske myndigheter kjent med detaljene i samtalen mellom Xi og Zelenskyj.