Menu
Natos generalsekretær Jens Stoltenberg (t.v.) besøkte torsdag Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Kyiv. Foto: Ukrainas presidents pressekontor / AP / NTB

Stoltenberg: Alle Nato-land enige om at Ukraina på sikt skal bli medlem

Alle Nato-landene er enige om at Ukraina etter hvert skal bli medlem av alliansen, men fokuset nå er å sikre at landet seirer mot Russland, sier Jens Stoltenberg.

Av NTB | 21.04.2023 10:14:23

Økonomi og næringsliv: Uttalelsene kommer i forkant av et møte i kontaktgruppen for Ukraina på den amerikanske militærbasen Ramstein i Tyskland fredag.

Nato-sjefen sier videre at Ukraina trenger avskrekkingsstyrke når krigen er over.

Torsdag lovet Stoltenberg videre støtte til Ukraina da han besøkte landet for første gang siden invasjonen i fjor.

Allerede på et toppmøte i 2008 vedtok Nato at Ukraina på sikt burde bli medlem av alliansen. Men dette ble ikke fulgt opp med konkrete skritt i retning medlemskap.

Han forsøker også å overbevise alliansen om å formelt innlemme Ukraina. Men når dette eventuelt kan skje, er det tilsynelatende delte meninger om blant medlemslandene.

Mens enkelte land presser på for å innlemme Ukraina raskt, har flere andre, blant dem USA og Tyskland, vært skeptiske siden en av forutsetningene for å bli med i alliansen er ikke å være involvert i internasjonale konflikter.

Regjeringen i Russland, som invaderte Ukraina i fjor, hevder at Russlands sikkerhet vil bli alvorlig truet hvis ukrainerne blir med i Nato.

Som i de tre foregående møtene på Ramstein deltar også land som ikke er medlemmer av Nato. I alt skal 50 land være til stede.

Ett av temaene i diskusjonene vil være våpenstøtten til Ukraina. Danmark og Nederland har varslet at de sammen vil gi 14 stridsvogner av den tyske typen Leopard 2A4.

USA sagt at de vil gi rakettsystemer av typen Himars til en verdi av 300 millioner dollar, ifølge Stoltenberg. Det er ventet at flere land vil kunngjøre nye våpen- og hjelpepakker til Ukraina under møtet.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har presset på for å få mer våpen fra Vesten og ber om at leveransene kommer hurtigere.

Når vestlige forsvarsledere møtes på Ramstein-basen fredag er det for å diskutere flere måter å hjelpe Ukraina med å forsvare seg mot Russland.