Menu
Israels statsminister Benjamin Netanyahu skal besøke Berlin, men det er sterke protester mot besøket i den tyske hovedstaden. Foto: AP / NTB

Sterke protester mot Netanyahus Berlin-besøk

Israels statsminister Benjamin Netanyahu er i hardt vær på hjemmebane og blir bare én dag i Berlin. I den tyske hovedstaden er det sterke protester mot besøket.

Av NTB | 15.03.2023 18:24:04

Politikk: Israel har i flere måneder vært preget av store demonstrasjoner der hundretusener har protestert mot regjeringens varslede rettsreform.

Onsdag sperret demonstranter veien til flyplassen i Tel Aviv, slik de også gjorde da Netanyahu skulle på statsbesøk til Italia tidligere i måneden. Da måtte han ta helikopter til flyplassen, og det er ventet at det samme skjer onsdag kveld.

«Ikke kom tilbake» og «Diktator å flukt» lød teksten på demonstrantenes plakater ved flyplassen, blant dem israelske en gruppe israelske krigsveteraner.

Tysk politi har innført strenge sikkerhetstiltak i byen, først og fremst i området rundt Waldorf Astoria Hotel der den israelske statsministeren skal bo, og rundt Schloss Bellevue der han skal møte statsminister Olaf Scholz og president Frank-Walter Steinmeier.

Netanyahu skal etter planen også besøke minnesmerket over ofrene for holocaust, og hele området var onsdag ettermiddag avsperret.

Det er varslet flere demonstrasjoner i den tyske hovedstaden under Netanyahus besøk, men disse vil bli holdt på trygg avstand fra stedene der han oppholder seg.

– Dersom en israelsk statsminister ønsker å kvitte seg med vanlige demokratiske verdier, så er i dag den verste tiden mulig å invitere ham til Berlin på, sier Meron Mendel til den tyske kringkasteren Bayerischer Rundfunk.

Berlin burde ha informert Netanyahus kontor om at det ikke var mulig å ta imot ham på det nåværende tidspunktet, sier den tysk-israelske historikeren.

– Scholz-regjeringen må nå innse at de må ta avstand fra Israels ytterliggående høyreregjering, sier Mendel.

– På bakgrunn av Netanyahus farlige og destruktive lederskap, og sett i lys av en enorm demokratisk sivil motstand mot ødeleggelsen av statlige institusjoner ved udemokratisk lovgivning, ber vi om at Tyskland og Storbritannia straks avlyser besøket, heter det i oppropet som er overlevert til de to lands myndigheter.

Etter planen skulle Netanyahu være i Berlin til fredag, men kontoret hans opplyste onsdag at han returnerer til Israel torsdag.

Blant dem som har protestert mot besøket, er lederen for Anne Frank-senteret i Frankfurt, et senter som er oppkalt etter den unge nederlandske jenta som døde i en tysk konsentrasjonsleir under andre verdenskrig, og som etterlot seg en dagbok som siden er oversatt til over 50 språk.

1.000 forfattere, akademikere og artister har undertegnet et opprop i protest Netanyahus besøk i Berlin, samt et planlagt besøk i Storbritannia.

(©NTB)

Flere nyheter: