Menu
Kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) vil stramme inn aksjereglene for statssekretærer og politiske rådgivere etter regjeringens habilitetssaker i sommer. Arkivfoto: Terje Bendiksby / NTB

Statssekretærer og politiske rådgivere kan få strengere aksjeregler

Etter at to statsråder har brutt habilitetsreglene for aksjekjøp, vil regjeringen stramme inn aksjereglene også for statssekretærer og politiske rådgivere.

Av NTB | 05.09.2023 14:14:35

Økonomi og næringsliv: Kommunal- og distriktsdepartementet foreslår å pålegge statssekretærer og politiske rådgivere å registrere verv og økonomiske interesser i et register som er tilgjengelig for alle, skriver departementet i en pressemelding.

– Åpenhet er viktig for tilliten til politikere og forvaltningen. Jeg mener derfor at vi skal være åpne om statssekretærers og politiske rådgiveres verv og økonomiske interesser, slik at allmennheten kan gjøre seg kjent med hvilke bindinger de har, og mulige interessekonflikter, sier kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp).

Tidligere i sommer måtte Ola Borten Moe (Sp) gå av som statsråd da det ble kjent at han har vært inhabil og kjøpt aksjer. Også Tonje Brenna (Ap) og Anette Trettebergstuen (Ap) har beklaget brudd på habilitetsreglene, og sistnevnte gikk av som statsråd som følge av saken.

Endringen vil være i tråd med det Europarådets antikorrupsjonsorgan (Greco) har anbefalt i Norge. Det er kun denne endringen som omtales i høringsnotatet, men Gjelsvik sier at det også jobbes med andre anbefalinger fra Greco.

Bakteppet er de fire habilitetssakene i regjeringen denne sommeren. I forrige uke ble det kjent at utenriksminister Anniken Huitfeldts (Ap) ektemann har kjøpt aksjer i blant annet Kongsberg Gruppen og lakseselskaper mens hun har sittet som statsråd.

Fra før har både stortings- og regjeringsmedlemmer plikt til å registrere verv og økonomiske interesser. Gjelsvik mener det er uheldig at dette ikke omfatter statssekretærer og politiske rådgivere i dag, og har sendt forslag om dette på høring.

(©NTB)

Flere nyheter: