Menu
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan ble gjenvalgt under søndagen presidentvalg i Tyrkia. Foto: Ali Unal / AP / NTB

Statsledere og regjeringssjefer gratulerer Erdogan med valgseier i Tyrkia

Ledere fra hele verden gratulerer Recep Tayyip Erdogan med valgseieren. Statsminister Støre sier han venter at landet nå vil si ja til Sveriges Nato-medlemskap.

Av NTB | 29.05.2023 01:58:52

Politikk: – Jeg vil gratulere president Erdogan for å ha blitt gjenvalgt som president i Tyrkia. Tyrkia er en viktig alliert i Nato og spiller en nøkkelrolle i en rekke saker av betydning for Norge, Europa og verden, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til NTB.

– Norges forhold til Tyrkia er godt, og vi forventer at Tyrkia nå vil ratifisere Sveriges søknad om medlemskap i Nato, sier Støre.

Twitter skriver Støre at Tyrkia er en viktig venn og partner av Norge. Han føyer seg inn i rekken av flere statsledere som gratulerer Erdogan med seieren.

Britenes statsminister Rishi Sunak gratulerte også den gjenvalgte presidenten og løftet fram det sterke forholdet mellom Storbritannia og Tyrkia – både økonomisk og som Nato-allierte.

USAs president Joe Biden ser fram til å fortsette å jobbe sammen i Nato om bilaterale spørsmål og felles globale utfordringer.

Også EU og Nato sender sine gratulasjoner til Erdogan.

Erdogan sa selv søndag kveld at han har fått et mandat til å styre landet i fem nye år og takker folket.

– Den eneste vinneren er Tyrkia. Vi skal styre de neste fem årene, og vi skal gjøre oss fortjent deres støtte, slik vi har gjort i 21 år, sa Erdogan til sine støttespillere fra taket på en buss i Istanbul.

– Vi skal fortsette å jobbe videre med president Erdogan, som jeg gratulerer, skrev Frankrikes president Emmanuel Macron tidligere søndag kveld på Twitter.

Russlands president Vladimir Putin og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har også gratulert Erdogan med seieren.

Flere nyheter: