Menu
Fulton fylkes statsadvokat Fani Willis anklager Trump og medarbeiderne for å ha inngått et kriminelt forbund for å omgjøre valgresultatet. Strafferammen er på opptil 20 års fengsel. Foto: Brynn Anderson / AP / NTB

Statsadvokat vil ha Trump for retten i Georgia dagen før «supertirsdag» i mars

Statsadvokaten bak tiltalen mot Donald Trump i Georgia foreslår at rettssaken mot ekspresidenten skal starte dagen før «supertirsdagen» i nominasjonskampen.

Av NTB | 16.08.2023 22:14:36

Politikk: Påtalemyndigheten i Fulton fylke i Georgia anklager Trump for forsøk på å omgjøre resultatet av valget i 2020. Statsadvokat Fani Willis presenterte mandag en omfattende tiltale mot Trump og 18 andre personer.

Willis ønsker at de første rettsmøtene for de tiltalte skal finne sted i den første uka i september.

Dersom Willis får det som hun vil, kan selve rettssaken gå av stabelen midt i Republikanernes valg på presidentkandidat.

Willis ønsker nemlig at rettssaken skal starte 4. mars 2024, viser rettsdokumenter som ble levert onsdag. Tirsdag 5. mars er det republikanske primærvalg i 15 delstater, en dag i valgkampen som er kjent som «supertirsdag». Trump er i Georgia tiltalt på 13 punkter knyttet til forsøk på å undergrave valgresultatet.

I de andre straffesakene mot Trump har advokatene hans bedt om at rettssakene må drøye til etter presidentvalget i november 2024.

Trump og de andre tiltalte har fått frist til fredag 25. august med å melde seg frivillig for påtalemyndigheten i Fulton. Alternativet er at de blir pågrepet, ifølge Willis.

Hun anklager Trump og medarbeiderne for å blant annet ha inngått et kriminelt forbund for å omgjøre valgresultatet. Strafferammen er på opptil 20 års fengsel.

Trump er også tiltalt for ulovlig oppbevaring av hemmelige dokumenter i Florida – der skal rettssaken gå av stabelen i mai neste år.

Rettssaken i New York om lovbrudd knyttet til utbetaling av «hysjpenger» til pornoskuespilleren Stormy Daniels skal etter planen starte 25. mars.

Trump har varslet en pressekonferanse mandag for å presentere sitt svar på Georgia-tiltalen.

– Alle tiltalepunkter må frafalles mot meg og andre. Det vil bli en full frikjennelse, skrev han i sosiale medier tirsdag.

Mens Trump kan benåde seg selv i de føderale sakene dersom han blir president igjen, kan han ikke gjøre det i Georgia. Der er det en uavhengig kommisjon som avgjør om noen skal benådes, og det kan først skje etter at straffen er sonet.

Telefonsamtalen fant sted 2. januar 2021, og fire dager senere stormet Trump-tilhengere Kongressen i et forsøk på å hindre at Joe Bidens valgseier ble bekreftet.

Biden vant delstaten Georgia med færre enn 12.000 stemmer.

Trump, som håper å bli presidentkandidat igjen neste år, beskriver også den siste tiltalen mot ham som et ledd i en politisk heksejakt. På meningsmålingene leder Trump fremdeles soleklart over sin fremste utfordrer i nominasjonskampen, Florida-guvernør Ron DeSantis.

Tidligere er Trump tiltalt i USAs føderale rettssystem for forsøk på omgjøring av valgresultatet. Her har spesialetterforsker Jack Smiths kontor bedt om at rettssaken starter 2. januar. Trumps advokater har frist til torsdag med å foreslå sin egen rettsdato.

Etterforskningen i Georgia ble utløst av et opptak av en telefonsamtale til statens valgansvarlige Brad Raffensperger. Der ba Trump ham «finne» det antall stemmer han trengte for å vinne.

(©NTB)

Flere nyheter: