Menu
Lav vannstand i Blåsjø-magasinet, det største kraftmagasinet i Norge, i fjor sommer. Foto: Ørn E. Borgen / NTB

Statnett har lagt planer for framtidas energikriser

Statnett har utredet hvilke tiltak som kan være rasjonelle i en svært anstrengt kraftsituasjon etter et fjorår med uvanlig lav fyllingsgrad.

Av NTB | 28.04.2023 13:04:26

Økonomi og næringsliv: – Det er viktig at vi har gode virkemidler for å håndtere ulike scenarioer i kraftforsyningen. Disse virkemidlene utvikles stadig, og de må være treffsikre og effektive, sier konserndirektør for systemdrift Peer Olav Østli i Statnett.

Flere tiltak har sammen med god tilgang på vann, sikret en god forsyning gjennom vinteren 22/23, skriver Statnett i en pressemelding.

I juli i fjor vedtok NVE en midlertidig rapporteringsordning for produksjon av regulerbar kraft. Ordningen har gitt et grunnlag for løpende vurderinger av om ytterligere tiltak for å trygge forsyningen har vært nødvendig.

– Det har vært et godt samarbeid med myndighetene og vi har takket være den løpende rapporteringen om produksjon av kraft kontinuerlig hatt god innsikt i situasjonen. Nå nærmer det seg vårløsningen, og vi ser at den hydrologiske situasjonen er god, sier Østli.

I fjor høst utredet Statnett hvilke tiltak som kan være rasjonelle i en svært anstrengt kraftsituasjon, såkalte SAKS-tiltak. I forkant av denne vinteren inngikk Statnett et samarbeid med Equinor for å kunne benytte Energiverk Mongstad i slike situasjoner denne vinteren.

Ved utgangen av vinteren i 2022 var det mindre vann i magasinene i Sør-Norge enn vanlig. Dette, sammen med den usikre energisituasjonen i Europa, gjorde at Statnett vurderte kraftsituasjonen til å være stram fra mai. I løpet av sommeren var fyllingsgraden i deler av Sør-Norge på et historisk lavt nivå for årstiden.

(©NTB)

Flere nyheter: