Menu
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Statlige strøm-tradere «rike» på strømkrisen

Statkraft økte bonusutbetalingene til strøm-tradere med over 1 milliard til rundt 2,2 milliarder i 2022. Nå har næringsminister Jan Christian Vestre tatt grep.

Av Egil M Solberg | 14.03.2023 12:19:16

Strømkrise: De ekstreme strømprisene har ført til at de som jobber med handel av strøm i staten, har fått eventyrlige trader-bonuser.

– Jeg forstår veldig godt at det reageres på at Statkraft, som er heleid av det norske folk, har tilbudt ordninger til deler av sine ansatte, skriver næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) i en skriftlig svar til stortingsrepresentant Lars Haltbrekken (SV).

Selskapet tok først selv initiativ til å redusere bonusene, men Vestre ga «klart uttrykk» overfor styret om at ordningene burde begrenses mer enn det Statkrafts styre hadde lagt opp til.

Han registrerer at styret nå har gjort betydelige innstramninger og begrensninger i ordningene, men konstaterer at de fortsatt vil fremstå som høye.

– Selv om bonusene i allmenn sammenheng til fremstå som høye, oppfatter jeg imidlertid at styrets vurdering er at vilkårene nå er på et markedsmessig nivå, og at selskapet er avhengig av konkurransedyktige vilkår også i denne delen av virksomheten, skriver ministeren videre.

Han oppfordrer selskapet til å utvise stor grad av åpenhet rundt sine insentivordninger.

Flere nyheter: