Menu
«Drapsmenn» har noen skrevet på fasaden til Hellenic Trains hovedkvarter i Aten etter togulykken som kostet minst 57 mennesker livet. Foto: AP / NTB

Stasjonsmester for retten etter togulykke i Hellas

Stasjonsmesteren som har tatt på seg ansvaret for togulykken i Hellas, der minst 57 mennesker omkom, må søndag møte i retten, siktet for uaktsomt drap.

Av NTB | 04.03.2023 13:15:40

Ulykker og naturkatastrofer: Over hele Hellas har det vært store protester etter tirsdagens kollisjon mellom et passasjertog og et godstog nær Larissa. Mye av raseriet har vært rettet mot jernbaneselskapet og myndighetenes manglende evne til å drifte landets jernbanenett på forsvarlig vis.

– Det som skjedde var ingen ulykke, det var en forbrytelse, sier den 23 år gamle studenten Sophia Hatzopoulou.

– Vi kan ikke forholde oss likegyldige til dette, sier hun.

Om bord i ulykkestoget var det mange studenter på vei tilbake fra en langhelg. Minst ni av dem som omkom og 26 av dem som ble skadd, studerte samme sted som Hatzopoulou, ved Aristoteles-universitetet i Thessaloniki.

59-åringen ble pågrepet kort tid etter ulykken og er siktet for uaktsomt drap. Blir han funnet skyldig, kan dette gi livsvarig fengsel, men forsvareren mener at andre også må ta sin del av ansvaret.

Lørdag skulle han ha blitt framstilt for varetektsfengsling, men fengslingsmøtet ble i siste liten utsatt til søndag.

– Min klient har tatt sin del av ansvaret. Men vi kan ikke bare fokusere på treet, vi må også se på skogen som står bak det, sier forsvareren Stefanos Pantzartzidis.

Ifølge juridiske kilder vurderer gresk påtalemyndighet også å sikte ledere i Hellenic Train, selskapet som overtok ansvaret for jernbanenettet i Hellas i 2017.

Tusenvis av mennesker har de siste dagene demonstrert utenfor selskapets hovedkvarter i Aten, i protest mot det de mener er manglende vedlikehold og sikkerhet, til tross for flere nestenulykker de siste årene.

Stasjonsmesteren i Larissa har tatt på seg ansvaret for at de to togsettene i flere kilometer befant seg på det samme sporet og til slutt kolliderte.

Ifølge den greske kringkasteren ERT hadde 59-åringen begynt i jobben bare 40 dager tidligere, og det etter kun tre måneders opplæring. Han var også alene på stasjonen, til tross for at det var en travel dag med mye togtrafikk etter langhelgen.

(©NTB)

Flere nyheter: