Menu
Forholdet mellom sau og menneske har falt på New Zealand til et historisk lavt nivå. Illustrasjonsfoto: Paul Kleiven / NTB

Stadig færre sauer på New Zealand

Sauebestanden på New Zealand har sunket til et historisk lavt nivå. Nå er det kun fem sauer per person på øystaten i Oseania.

Av NTB | 22.05.2023 09:48:52

Kuriosa og kjendiser: Ikke siden 1850-tallet har det vært så få sauer per innbygger på New Zealand. Sauebestanden er i tillegg mye lavere enn i nabolandet Australia, ifølge statistikkbyrået Stats NZ.

I fjor sommer hadde bestanden falt med 400.000 sauer, eller 2 prosent, til 25,3 millioner sauer totalt, viser en analyse av jordbruket i New Zealand som gis ut hvert femte år.

Han legger til at det i 1982 var det 22 sauer per person.

– Australia for tiden tre ganger så mange sauer som New Zealand, selv om forholdet mellom sau og mennesker er på tre til én, sier Attewell.

I fjor eksporterte landet ull til en verdi av 284 millioner dollar, tilsvarende 3,1 milliarder norske kroner.

På grunn av økte priser i jordbruksnæringen og fallende priser på ull, har sauebestanden stadig falt siden høyden på 80-tallet, da det var 72 millioner sauer på New Zealand.

– Forholdet mellom sauer og mennesker falt til under fem til én i 2022 for første gang siden 1850-årene, da de første nasjonale sauetallene ble registrert, sier analytiker Jason Attewell i Stats NZ.

Det bor om lag 5,2 millioner mennesker på New Zealand, en av verdens ledende eksportører av ull.

(©NTB)

Flere nyheter: