Menu
Prisene steg 4,8 prosent fra august i fjor til august i år, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Foto: Heiko Junge / NTB

SSB: Prisveksten dempet seg noe i august

Prisene steg 4,8 prosent fra august i fjor til august i år. Utviklingen i strømprisene trekker tolvmånedersveksten ned fra juli, ifølge SSB.

Av NTB | 11.09.2023 08:24:35

Økonomi og næringsliv: KPI falt 0,8 prosent fra juli til august, og var i august 4,8 prosent høyere enn for ett år siden, viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Tolvmånedersveksten er 0,6 prosentpoeng lavere enn i juli. Prisutviklingen på strøm bidro betydelig til at tolvmånedersveksten faller for andre måned på rad.

– I fjor målte vi høy prisvekst på strøm fra juli til august. I år er situasjonen motsatt. Strømprisene falt i de fleste deler av landet fra juli til august. Dette en viktig grunn til at tolvmånedersveksten i KPI går ned, sier Espen Kristiansen i SSB.

– Den har vært betydelig høyere gjennom 2023 sammenlignet med 2022 og da særlig i august etter mye nedbør, sier han.

Tolvmånedersveksten i KPI fra august i fjor til august i år er den laveste tolvmånedersraten vi har sett siden april i fjor. Til tross for nedgangen i tolvmånedersendringen fra forrige måned, er prisveksten historisk sett fortsatt på et høyt nivå.

Fra juli til august falt matprisene med 0,8 prosent. Til tross for fallet fra juli til august var prisene på matvarer i august 9,3 prosent høyere enn de var for ett år siden.

– Matvareprisene er fortsatt den største bidragsyteren til at den samlede prisveksten er så høy som den er, sier Kristiansen i SSB.

– Vi så en uvanlig jevn og sterk prisvekst på matvarer fra mars til juni i år, en periode av året da prisene gjerne går noe ned. En prisnedgang fra juli til august er derimot mer i tråd med det vi vanligvis ser denne måneden, sier Kristiansen.

I snitt har matprisene falt 1,1 prosent i august de siste 20 årene, ifølge E24.

Fra juni til juli i år steg matprisene med 3,3 prosent.

Prisene på strøm inkludert nettleie falt med 10,9 prosent fra juli til august i år. Dette gjør at prisene er 26,1 prosent lavere i august 2023 sammenlignet med august 2022. Ifølge Kristiansen er den av grunnene til fallet fyllingsgraden i vannmagasinene i de sørlige prisområdene.

Når det gjelder prisene på mat, har de steget med 9,3 prosent de siste tolv måneder – og det er frukt, grønnsaker, brød og kjøtt som er matvaregruppene som har steget mest i pris siden i fjor.

Flere nyheter: