Menu
En demonstrant blir pågrepet av politiet under torsdagens protester mot pensjonsreform i Paris. Foto: AP / NTB

Spent i Frankrike før grunnlovsdomstolens behandling av pensjonsreform

Demonstranter som protesterte mot fransk pensjonsreform, stormet torsdag motehuset LVMH og gikk løs på den franske sentralbankens hovedkvarter i Paris.

Av NTB | 13.04.2023 20:04:20

Krig og konflikter: – Dersom president Emmanuel Macron ønsker å finne penger til å finansiere pensjoner, så kan han finne dem her, sa fagforeningslederen Fabien Villedieu utenfor LVMHs hovedkvarter.

LVMH står blant annet bak luksusmerker som Louis Vuitton, Moët & Chandon, Dior, Sephora, TAG Heuer, Bvlgari og Hennessy.

På skiltet til sentralbankens hovedkvarter skrev demonstranter «Skattlegg de rike», og utenfor den franske grunnlovsdomstolen ble det dumpet store mengder søppel.

Domstolen skal fredag ta stilling til om den omstridte pensjonsreform er i tråd med grunnloven siden regjeringen utnyttet et smutthull i loven og innførte reformen uten å legge den fram for nasjonalforsamlingen.

Flere steder kom det til sammenstøt mellom demonstranter og opprørspoliti, og tåregassen hang torsdag ettermiddag tungt over flere gater i den franske hovedstaden.

Det meldes om flere titall skadde politifolk og demonstranter, og et ukjent antall ble pågrepet under uroen.

Politiet har stengt området rundt grunnlovsdomstolen fram til lørdag, i et forsøk på å hindre nye sammenstøt når dommerne trer sammen fredag.

(©NTB)

Flere nyheter: