Menu
Det koker i spansk fotball. Foto: Manu Fernandez / AP / NTB

Spanias regjering rasler med sablene – åpner for å straffe landslagsstjerner for boikott

Den spanske regjeringen vurderer å gripe inn i konflikten mellom landets fotballforbund og spillerne på kvinnelandslaget. Det kan ende med straff for de involverte.

Av NTB | 19.09.2023 10:53:15

Sport: Konflikten rundt de spanske VM-vinnerne framstår fastlåst, og kaoset synes å nå stadig nye høyder. Mandag skal den ferske landslagssjefen Montserrat «Montse» Tomé ha tatt ut et stort antall spillere til de kommende nasjonsligakampene mot Sveits og Sverige mot deres vilje.

Det førte til at spillerne rykket ut med en felles uttalelse med kritikk mot forbundet sent mandag. Samtidig ble det rettet flengende kritikk mot fotballtoppene fra Jennifer Hermoso, spilleren som ble kysset av tidligere fotballpresident Luis Rubiales etter VM-finalen for en tid tilbake.

Victor Franco, leder av det spanske idrettsrådet (CSD), sier den spanske regjeringen ikke er fremmed for å straffe spillerne dersom de ikke møter til landslagssamling denne uken.

– Hvis de ikke dukker opp, vil regjeringen gjøre det den må gjøre, som er å anvende loven. Det blir til min store skam, men loven er loven, sier Franco til Cadena Ser, gjengitt av avisen AS.

Idrettsrådslederen håper å unngå den slags.

– Jeg stoler fortsatt på at det kan finnes en løsning på konflikten, sier han.

Franco er også innstilt på å megle i den betente konflikten. Tirsdag akter han å ha samtaler med kapteinsteamet på kvinnelandslaget.

– Regjeringen har plikt til å gjøre dette. Vi har en plikt til å vise ansiktet vårt og prøve å løse problemet. Jeg skal forsøke det, sier Franco.

Han er kritisk til fotballforbundets fremgangsmåte i saken.

– Trusler bringer oss ingen vei. Vi har blitt vant til å høre kommentarer som «dere vet hva dere har å gjøre med», og det liker vi ikke. Vi er bekymret for inntrykket dette skaper, sier idrettsrådslederen, som gir spillerne rett i at endringer må på plass.

AS, Cadena Ser og Mundo Deportivo skrev alle mandag kveld at spillerne ikke skal ha fått noe forvarsel om at de ville bli tatt ut kampene mot Sverige og Sveits.

I sin uttalelse mandag peker spillerne på at tidspunktet for uttaket ikke var i tråd med reglene, og at forbundet derfor ikke kan kreve at de etterkommer og møter opp.

Spillerne har blant annet fremsatt krav om at alle personer i forbundet som har vært involvert i saken rundt tidligere fotballpresident Luis Rubiales må forlate sine posisjoner. I tillegg ble det fremsatt krav om strukturelle endringer i satsingen på kvinnefotballen.

I forkant av mandagens uttak sendte Det spanske forbundet ut en uttalelse der spillerne ble bedt om å avslutte boikotten. Ønsket var at de heller skulle stille seg bak oppvask-prosessen som er igangsatt i kjølvannet av Rubiales-saken.

Det nekter spillerne å gjøre.

Regelverket i spansk idrett åpner for å ilegge den som ubegrunnet unnlater å møte til landslagssamling straff. Det kan dreie seg om bøter og i ekstreme tilfeller inndragelse av vedkommendes spillerlisens i et gitt antall år.

39 av Spanias beste spillere på kvinnesiden undertegnet nylig en erklæring der de sa nei til å spille for landslaget inntil forbundet har imøtekommet visse krav. 20 av de 39 var likevel med da landslagssjef Montserrat «Montse» Tomé presenterte sin første tropp mandag.

(©NTB)