Menu
Brannmannskaper kjemper mot over 120 skog- og lyngbranner nord i Spania. Foto: AP / NTB

Spania herjet av skogbranner som kan være påsatt

De fleste av de mange skogbrannene som har rammet det nordvestlige Spania de siste dagene, er under kontroll. Myndighetene tror mange av dem er påsatt.

Av NTB | 01.04.2023 17:33:58

Ulykker og naturkatastrofer: Området har vært herjet av over 100 skog- og lyngbranner denne uka

Bare i Asturias-regionen, der flammene har ødelagt rundt 11.000 hektar, pågikk det lørdag 71 branner, ned fra over 90 dagen før.

Men nesten alle disse brannene er «under kontroll og stabilisert», opplyser leder Óscar Rodríguez i regionens nødetater. Brannmannskapene har fått hjelp av lett nedbør og gunstige vinder i kampen mot flammene.

Regionspresident Adrian Barbon i Asturias mener brannene er påsatt. Han beskriver brannene som en «koordinert handling fra miljøterrorister» som han mener kunne ha krevd flere hundre menneskeliv.

– Aldri tidligere har så mange branner blitt startet med overlegg, sa en talsmann for lokale myndigheter, Alejandro Calvo, til RTVE fredag.

Flere hundre mennesker ble evakuert fra hjemmene sine som følge av brannene, og veier ble flere steder stengt.

I naboregionen Cantabria brant lørdag fortsatt to av 35 branner som ble registrert dagen før, men begge er under kontroll, opplyser myndighetene.

I Galicia har brannmannskaper fått kontroll over en brann som ødela rundt 1.500 hektar med skog, og i regionene Valencia og Aragon har 4.700 hektar skog gått tapt. Det er ikke meldt om personskader.

Spania er rammet av langvarig tørke etter tre år med relativt lite nedbør. Landet ble hardest rammet i Europa av de mange skogbrannene som herjet på kontinentet i fjor.

(©NTB)

Flere nyheter: