Menu
Spanias utenriksminister José Manuel Albares Bueno mener en video som Israel har lagt ut som en reaksjon på at Spania anerkjenner Palestina, er både skandaløs og uanstendig. Foto: Lise Åserud / NTB

Spania fordømmer israelsk flamenco-video: – Skandaløst

Både Spania og Irland er rasende på Israel for reaksjonene som har kommet etter at de to landene – og Norge – har vedtatt å anerkjenne Palestina.

Av NTB | 26.05.2024 20:03:08

Politikk: – Skandaløs og uanstendig.

Slik karakteriserer Spanias utenriksminister José Manuel Albares en video som Israels utenriksminister Israel Katz la ut på X/Twitter søndag, ifølge Reuters.

Videoen ble lagt ut få dager etter at Norge, Spania og Irland onsdag kunngjorde at de vil anerkjenne Palestina som egen stat.

– Vi kommer ikke til å la oss bli provosert. Men dette er skandaløst fordi hele verden vet, inkludert min kollega i Israel, at Spania har fordømt Hamas-angrepet fra første øyeblikk, sier Albares.

Han mener det er et av Spanias nasjonale kultursymboler som Israel nå tråkker på.

Både Spanias forsvarsminister Margarita Robles og visestatsminister Yolanda Diaz har de siste dagene karakterisert Israels angrep på Gazastripen som et folkemord.

– Jeg finner dette helt uakseptabelt. Dette er langt utenfor normen for hvordan diplomater behandles i ethvert land, sa Irlands visestatsminister Micheál Martin lørdag, ifølge DPA.

Bildematerialet ble også vist til den norske og den spanske ambassadøren, som ble kalt inn på teppet i israelsk UD samtidig som McGuinness.

I tillegg til reprimanden har Israel svart på den norske anerkjennelsen med å holde tilbake palestinske skattepenger som delvis har vært under norsk kontroll.

Ifølge den palestinske statsministeren Mohammed Mustafa vil Israel nå bruke pengene til å finansiere de israelske ofrene fra massakren i oktober.

– Det er absurd, for da straffer man helt andre palestinere for massemordet. Det gir null mening, sier Eide til VG.

Mandag morgen holder Spania, Norge og Irland en felles pressekonferanse i Brussel om anerkjennelsen av Palestina. Tirsdag trer anerkjennelsen formelt i kraft.

Under overskriften «Hamas: Takk, Spania» blandes bilder av et par som danser til smektende flamencorytmer med bilder av Hamas-krigere og folk som flykter fra 7. oktoberangrepet.

Irland reagerer på sin side sterkt på at Israel etter kunngjøringen kalte den irske ambassadøren i landet, Sonya McGuinness, inn på teppet og ga henne en skarp reprimande. Da møtet startet, ble McGuinness vist videoklipp som skal ha vært tatt av Hamas-angrepet 7. oktober.

(©NTB)

Flere nyheter: