Menu
Andreas Bovenschulte og SPD vant fram i delstatsvalget i Bremen. Foto: Sina Schuldt/dpa via AP/NTB

Sosialdemokratene vant fram i Tysklands minste delstat

De tyske sosialdemokratene i SPD ble størst i søndagens delstatsvalg i Bremen. Samtidig gjorde De grønne et svært dårlig valg.

Av NTB | 15.05.2023 20:54:09

Politikk: SPDs toppkandidat Andreas Bovenschulte skal nå danne regjering i det som tradisjonelt er en sosialdemokratisk høyborg. SPD har oppslutning på tett oppunder 30 prosent av velgerne, mens koalisjonspartneren De grønne falt med nesten seks prosentpoeng til bare 11,9 prosent.

Det var det dårligste valget til De grønne på over 20 år i delstaten, og dermed har frontfiguren Maike Schaefer valgt å trekke seg fra politikken. Nå skal Bovenschulte bestemme seg for om han skal regjere alene eller ta med De grønne på nytt.

Kristendemokratene i CDU ble nest størst, med drøyt 25 prosent av stemmene, en tilbakegang fra forrige valg i 2019. Leder Frank Imhoff oppfordrer nå SPD til å danne en storkoalisjon med CDU.

Venstresidepartiet Die Linke havnet på 11 prosent, mens det høyrepopulistiske partiet Sinte Borgere fikk 9,6 prosent og kommer inn for første gang. De tjener sterkt på at Alternativ for Tyskland ikke klarte å stille et gyldig listeforslag. Liberale FDP endte på knapt 5,2 prosent.

Bremen er Tysklands minste delstat, med om lag like mange innbyggere som Oslo. Likevel er det knyttet stor interesse til valget, ettersom det er første delstatsvalg i år.

(©NTB)

Flere nyheter: