Menu
Raset har rammet både riksvei 80 og Nordlandsbanen. Foto: Ida Bohlin / Statens vegvesen / NTB

Sørpeskred skaper problemer i Nordland – hovedveien til Bodø stengt

Et sørpeskred har stengt riksvei 80 mellom Fauske og Bodø. Veien åpnes ikke før tidligst torsdag ettermiddag. Også Nordlandsbanen er rammet.

Av NTB | 25.01.2023 15:35:34

Vær: På grunn av dårlig vær har det ikke vært mulig å fly over skredområdet med helikopter eller drone i dag, opplyser Statens vegvesen.

– Sikkerhet kommer først, både for Statens vegvesen og for de vi er avhengige av for å komme oss opp i lufta. Derfor har det ikke vært mulig for oss å gjøre vurderingene vi trenger før vi kan gå inn i området og starte arbeidet med å rydde veien, sier seksjonsleder Olav Korsaksel.

Skredet gikk rett vest for kommunegrensen mellom Bodø og Fauske, på Bodø-siden ved Kleivberget. Politiet fikk melding om skredet klokken 5.32.

Sørpeskredet er antakelig det største noensinne mellom Bodø og Fauske. Det har heller ikke skjedd før at riksvei 80 har måttet stenge så lenge.

Det er omkjøringsmulighet langs fylkesvei 812 via Rognan, Misvær og Saltstraumen.

E6 gjennom Sørfold har vært stengt to steder etter mindre skred, men her er veien nå åpen. Mange fylkesveier er stengt på grunn av skred og fare for skred.

– Det er store mengder vann som kan skape problemer, og svært mange strekninger kan være skredutsatte. Vi oppfordrer derfor folk til å vurdere om de må ut og kjøre, og også være forberedt på at det kan gå nye skred som fører til at veier må stenge, sier Olav Korsaksel.

I tiden fram mot onsdag formiddag har det vært ventet lokalt opp mot 70 millimeter nedbør og opptil seks plussgrader.

– I Dunderland står det et godstog med nesa godt inn i snøfonna, sier pressevakt Olav Nordli i Bane Nor til NTB.

Det er ikke meldt om skader.

Det er ikke aktuelt å sende mannskaper inn i området uten at området vurderes som trygt, opplyser Vegvesenet.

Både politiet i Nordland og Statens vegvesen advarer mot all ferdsel langs skredutsatte strekninger på Helgeland og i Bodø-området.

Meteorologisk institutt har sendt ut oransje farevarsel, nest høyeste nivå, om svært mye regn i området Helgeland og Sør-Salten. Samtidig er det sendt ut oransje farevarsel om jord-, sørpe- og flomskredfare for omtrent samme område.

Også Nordlandsbanen, som går få meter unna der skredet har gått på riksvei 80, er rammet. Prognosen for åpning er ukjent, men hele strekningen mellom Mosjøen og Bodø er stengt på grunn ekstreme værforhold. Det har gått skred flere steder.

Flere nyheter: