Menu
Russlands president Vladimir Putin (t.v.) er i ferd med å skape en hodepine for Sør-Afrikas president Cyril Ramaphosa. Foto: Sergej Tsjirikov / AP / NTB

Sør-Afrika møter på dilemma om Putin deltar på toppmøte

Brics-toppmøtet i Johannesburg i august skaper et problem for Sør-Afrika. Hva hvis Russlands president Vladimir Putin deltar, når han har arrestordre mot seg?

Av NTB | 01.06.2023 16:18:51

Politikk: Den internasjonale straffedomstolen, som Sør-Afrika er medlem av, har nemlig utstedt arrestordre mot Putin for krigsforbrytelser. Dermed er Sør-Afrika i teorien pålagt å anholde Putin dersom han befinner seg på deres territorium.

Sør-Afrikas utenriksminister Naledi Pandor fikk en rekke spørsmål om saken under et møte mellom utenriksministrene i gruppa i Cape Town torsdag.

– Vår regjering jobber i øyeblikket med hva de juridiske mulighetene er i denne saken. Svaret er at president Cyril Ramaphosa vil si hva Sør-Afrikas endelige stilling i saken blir. Som det er nå, har vi utstedt en invitasjon til alle Brics-ledere, sa Pandor.

Putin selv har ikke sagt noen om sin eventuelle deltakelse på møtet i gruppa, som i tillegg til Sør-Afrika og Russland består av Brasil, India og Kina.