Menu
Ståle Solbakken var fornøyd med mye av det Norge gjorde i kampen mot Spania, men resultatet ble ikke som ønsket. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Solbakken dagen derpå: – Under press

Landslagssjef Ståle Solbakken så 0-3-tapet for Spania i opptak natt til søndag. Nå bør det bli poeng mot Georgia, sier han.

Av NTB | 26.03.2023 12:34:08

Sport: – Jeg gidder ikke å snakke noe mer om den straffen, for den er klokkeklar, sa Solbakken da han møtte pressen på Banus-treningsfeltet i Marbella søndag ettermiddag. Likevel ble det en del prat om dommeren.

Den nattlige videotittingen bekreftet inntrykket fra trenerbenken.

– Vi var veldig gode med ball. Det vi har trent på hele uka, fikk vi fram i store, store perioder, og vi satte Spania på prøve, sa Solbakken.

– Det som sitter igjen, er at vi har tapt likevel. Vi er fortsatt under press. Vi må ha poeng i Georgia, sa han og tok seg i det.

– Må og må … vi bør i hvert fall ha det for å få et godt utgangspunkt. Men så lenge vi tar flest poeng innbyrdes mot Georgia og Skottland, og slår Kypros to ganger, så ligger vi godt an.

Norge kom dårlig ut av startblokkene mot Spania, men spilte seg veldig opp og skapte mange gode sjanser til utligning før det raknet helt på tampen. Kaptein Martin Ødegaard ble også snytt for det som så ut som et klart straffespark.

– På det tidspunkt da Alex (Sørloth) bredsidet ballen like utenfor, hadde vi minst fortjent uavgjort, sa Solbakken om Norges siste store sjanse i det 80. minutt.

Det handlet ikke bare om straffesituasjonen. Spania fikk også mange billige frispark som irriterte de norske, ikke minst på Norges dødballer som det ikke kom mye ut av.

– Vi hadde vel en halvfarlighet, så var det et par-tre dårlige, og så var de veldig … kall det smarte eller kyniske. De løp inn i oss og la seg ned, og dommeren bet på, sa Solbakken.

– Vi kan ikke være snille på dødball bare fordi noen legger seg. Det er noen som skal håndheve reglene, og vi må gå ut fra at det gjøres. Hadde det vært britisk dommer, ville det sannsynligvis vært annerledes. Vi hadde (Anthony) Taylor mot Sverige, og da var det slåsskamper inne i begge bokser uten at det ble dømt på noe.

Landslagssjefen avviste antydninger om at dommeren bevisst favoriserte Spania.

– Nei, det tror jeg ikke at han gjorde. Han var vel bare uheldig i noen av sine bedømmelser av nøkkelsituasjoner.

– Ola har gått en god skole i Roma, og han var jævlig kjapt oppe, så jeg, på gang mot fjerdedommeren. Det kan være dumt for Ola. Han kan ikke spille seg inn på laget om han er best på benken, ved at han er så god til å påvirke, fleipet landslagssjefen.

– Vi fikk to gule kort for protester. For mye (viste noen millimeter med fingeren) dro han kortet til Martin, som var kaptein, og til Alex. Vi må finne en balanse.

Landslagssjefen er åpen for at avgjørelsen om å gjøre fire bytter samtidig ikke slo heldig ut. Han byttet begge backene og begge kantene i det 74. minutt.

– Det jeg kan ta selvkritikk på, er at det kan ha blitt for mange bytter, men vi ville gjerne ha trøkk på sidene helt ut. Ola Solbakken gjorde et friskt innhopp og var med å prege kampen offensivt. Det var også han som slo pasningen til Patrick (Berg) forut for sjansen til Alex. Alle så at Fredrik (Bjørkan) var litt uheldig, men det kommer han seg over, sa han om venstrebacken som var involvert i de to baklengsmålene som gjorde resultatet stygt.

– Det var også litt fordi han tør. Han har det Bodø/Glimt-genet, den roen. Han spiller ikke langt opp selv om han er under press, men prøver å dra av selv.

– Noen har noen «vondter», men jeg har ikke fått tilbakemelding om at noen skal kaste inn håndkleet. Det har kommet noen overraskelser tidligere på denne samlingen, men jeg tror at alle skal være tilgjengelige.

Fram mot kampen i Batumi handler det mye om restitusjon. Det var derfor ikke helt etter planen at charterflyet ble flere timer forsinket og lander i Georgia først natt til mandag lokal tid.

Den franske dommeren Benoît Bastien fikk gjennomgå da de norske snakket om kampen.

Ola Solbakken tok etter kampen til orde for at Norge burde vært mer aktiv i påvirkning av dommerne ved straffesituasjonen og pekte på sin trener i Roma, José Mourinho.

Ståle Solbakken møtte mediene før restitusjonstrening på Banus-anlegget i Marbella søndag. Han håper å ha alle spillerne klare til kamp tirsdag.

(©NTB)