Menu
Kerttu Niskanen vant. Foto: Gian Ehrenzeller/Keystone via AP / NTB

Snøkaos og skidrama i Tour de Ski – Niskanen vant på beskjeden norsk dag

Tett snøvær i Davos skapte store utfordringer i Tour de Ski. Kerttu Niskanen gikk til topps på 20-kilometeren, mens de norske måtte gi tapt i seierskampen.

Av NTB | 04.01.2024 12:09:59

Sport: Heidi Weng spurtet inn til sjetteplass som beste norske. Margrethe Bergane fulgte deretter. Norge hadde til slutt fem løpere inne blant de 13 beste, men ingen på pallen.

– Det var veldig gøy å være med helt inn. Jeg er fornøyd, men samtidig skuffet. Litt irriterende at jeg klarer å henge helt med i pallkampen, sa Bergane til Viaplay.

– Det ble ikke det løpet jeg hadde sett for meg. Det var en veldig stor fordel å ligge bak, fortsatte hun.

Kraftig snøvær skapte uhyre hektisk aktivitet og tilløp til kaos før jaktstarten i klassisk stil. Spekulasjonene og vurderingene gikk høyt rundt hvilke ski og hva slags smurning som var best.

– Jeg tror ikke vi tjente så mye på det, sa Karlsson etterpå.

Seierskampen sto til slutt mellom finske Kerttu Niskanen og amerikanske Rosie Brennan. Det ble også rekkefølgen i mål. Jessie Diggins tok tredjeplassen.

For amerikanske Diggins startet rennet riktignok dramatisk. Etter kun få kilometer lugget skiene hennes så kraftig at hun gikk brutalt over ende. Det kunne se ut til at Diggins slo seg i fallet.

Hun mistet teten som følge av det ufrivillige rundkastet, men klarte å kjempe seg tilbake. Dermed leder den amerikanske jenta fortsatt touren med god margin.

– Jeg ramlet hardt i starten, så jeg er glad jeg har en dag å hente meg inn på nå. Det blir kanskje litt yoga. Jeg slo meg, men det skal gå bra, sa Tour-favoritten til Viaplay.

Heidi Weng og Astrid Øyre Slind er nummer fire og seks, henholdsvis et snaut og et drøyt minutt bak Diggins.

Snøværet gjorde det svært tungt og vrient å gå først, all den tid det ble gått klassisk stil.

– Dette er nesten en parodi, sa NRK-ekspert Torgeir Bjørn om scenene som utspilte seg i Davos.

Astrid Øyre Slind valgte i motsetning til alle de norske lagvenninnene å gå på blanke ski. Det fikk stakespesialisten lenge godt betalt for, men mot slutten ble det tøft. Frida Karlsson gjorde det samme valget, og slo Slind med en sterk femteplass.

Niskanen følger nærmest i sammendraget. Den finske jenta er 44 sekunder bak. Svenske Jonna Sundling er nummer tre, ytterligere åtte sekunder på etterskudd.

(©NTB)

Flere nyheter: