Menu
Illustrasjonsbilde: Terje Pedersen / NTB

Smak av sommer

Det er ventet mye skyet vær med regnbyger frem til torsdag, men temperaturene stiger betydelig. Allerede onsdag kan gradestokken passere 20 deilige varmegrader.

Av Egil M Solberg | 28.04.2024 08:32:46

Sommervær: Det blir en forsmak av sommer torsdag og fredag, før vi får mer normale temperaturer igjen.

Allerede onsdag kan temperaturene passere 20 varmegrader, mens torsdag trolig blir den varmeste dagen med 22 grader langs kysten.

Som vanlig er det Etne som er ventet å få de høyeste temperaturene, trolig 23 grader eller mer.

Bakgrunnen er at vinden kortvarig snur til Sør-Øst og vi får varm luft fra Øst-Europa. Vinden som presses over fjellene gir oss en såkalt fønvind.

Hva er fønvind

Føn er ifølge Wikipedia er en spesielt varm, tørr vind som kommer ned fra en fjellkjede.

Stigningen i temperatur oppstår både fordi fuktigheten i lufta som kondenseres til regn avgir varme til lufta, og fordi luft som beveger seg nedover blir varmere med økende trykk og tetthet.

Luft som har gjennomgått en slik prosess kan være 5 til 10 °C varmere.

Isbading?

Når temperaturene stiger kan det være fristende å ta seg et bad. Men akkurat nå er det bare 5-6 grader langs kysten, ikke akkurat noe som frister til bading. I Skeisvatnet og Eivindsvatnet er det rundt 10 grader, men fortsatt ikke mye å skryte av.

Badetemperaturene stiger gjennom sommeren, men sol, nedbør og temperatur har stor innvirkning. Vanligvis er det først i august at badetemperaturene kan begynne å nære seg 20 grader.

Ikke pakk ned varme klær enda

Det varer ikke lenge for allerede neste lørdag snur vinden til Nord og Nord-Vest igjen. Vi får da nedkjøling med luft fra nordishavet igjen.

Flere nyheter: