Menu
Slovakias Peter Pellegrini avlegger presidenteden foran Ivan Fiacan, lederen for forfatningsdomstolen, i filharmoniens bygning lørdag. Foto: Jaroslav Novak/TASR via AP / NTB

Slovakias nye president lover å forene et splittet land

Peter Pellegrini, en nær alliert av statsminister Robert Fico, er tatt i ed som Slovakias nye president. – Vi er én nasjon, understreker presidenten.

Av NTB | 15.06.2024 19:03:08

Krig og konflikter: 48 år gamle Pellegrini avla eden i den slovakiske filharmonien i Bratislava med parlamentets medlemmer til stede. Sikkerheten var skjerpet under seremonien, som fant sted nøyaktig en måned etter drapsforsøket på Fico.

Pellegrini vant over tidligere utenriksminister Ivan Korcok i andre runde i presidentvalget i april. Han fikk 53 prosent av stemmene.

Ukraina var en viktig del av valgkampen, og Pellegrini målbar en forsiktig tilnærming til spørsmålet om våpenleveranser til regjeringen i Kyiv. Her er presidenten på linje med Fico, som regnes som populistisk og relativt prorussisk sammenlignet med lederne i de fleste andre EU-land.

– For oss var krig bare et begrep fra historiebøkene – og plutselig er den her, innen synsvidde fra vår østlige grense, sa presidenten.

– Vi må hjelpe nabolandet med å oppnå en rettferdig fred, fortsatte Pellegrini uten å utdype.

Fico, som ble alvorlig skadet i et attentat 15. mai, stanset våpenleveransene til Ukraina etter at han ble statsminister og har protestert på et framtidig Nato-medlemskap for nabolandet.

Analytikere har spådd at Slovakias internasjonale isolasjon vil øke med Pellegrini som president og at den prorussiske retorikken vil bli trappet opp.

– Politikk skal ikke være splittende. Det skal ikke bli en drivkraft for negative og destruktive følelser, sa presidenten.

– Vi er én nasjon, ett samfunn, ett Slovakia, understreket han.

Presidentens rolle er i stor grad er seremoniell. Men han er øverstkommanderende for de væpnede styrkene, ratifiserer internasjonale avtaler og utnevner høyesterettsdommere.

Med ham som alliert kan det øke Ficos innflytelse over rettsvesenet og dermed styrke statsministerens posisjon, ifølge eksperter.

I sin innsettelsestale lørdag la Pellegrini vekt på at mange mennesker i Slovakia er urolig over krigen i Ukraina.

Slovakia har vært dypt splittet i en årrekke mellom EU-vennlige og mer nasjonalistiske krefter. Pellegrini lovet å jobbe for nasjonalt samhold i sin tale lørdag.

(©NTB)

Flere nyheter: